НЕДЕЉА, 1. 5. 2022 - 09:45

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије у Томину Недељу: Преображај је предуслов за сусрет са Господом (ФОТО/ВИДЕО)

Господ очекује и тражи од нас унутарњи преображај, много више од тога да доживимо неко спољашње чудо и видимо нешто што надилази природне и физичке законе, рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи на евхаристијском сабрању у Световаведењској обитељи у Београду.

Телевизија Храм

У недељу Антипасхе - Томину Недељу, 18. априла/1. маја 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму Световаведењске обитељи у Београду.

Првојерарху наше помесне Цркве саслуживало је Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, као и велики број свештенства и ђаконства, уз молитвено учешће монахиња на челу са високопреподобном игуманијом Теодором, те великог броја сабраног народа Божјег. 

У току свете архијерејски Литургије Патријарх Порфирије је у свештени чин презвитера рукоположио ђакона Владимира Пекића, катихету дванаесте београдске Гимназије, који је као ђакон служио при наведеној свештеној обитељи.

"Ма колико веровали, имамо потребу и ми, да проверимо да ли је то у шта верујемо баш тако, тј. имамо потребу да видимо Господа, имамо потребу да га опипамо, имамо потребу да нам се јави. Наравно, то не значи да нам се јави споља и да Га опипамо споља, него значи да изнутра имамо истинску и праву информацију о томе, да Бог у Христу јесте међу нама и са нама. Отуда и питање Томино, тј. његова потреба да додирне Господа, да Га опипа рукама и да Га види, легитимна је и људска је, међутим када је Тома пројавио сумњу, Господ га је искритиковао, упутио му је укор, не због тога што је хтео да одбаци Томину потребу за личним сусретом, не због тога што је он заиста хтео да види својим очима, да опипа својим рукама, не због тога што је хтео да има нераскидиви свој лични однос са Господом, јер то сви имамо и тако смо саздани и створени, него је Господ искритиковао Томин начин на који је хтео да види Господа, позвао га је на унутрашњи преображај", рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој надахнутој беседи након прочитаних светописамских одељака, говорећи о значају сусрету Васкрслог Господа и Апостола Томе.

Недеља Антипасхе - Томина Недеља

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести