НЕДЕЉА, 1. 5. 2022 - 09:40

Извор: ТВ Храм

Епископ Стефан у Томину Недељу: Да следимо пример апостола Томе (ФОТО)

Тома, звани Близанац, један од Дванаесторице, не беше са њима (тојест са осталим апостолима) када дође Исус. А други му ученици говораху: Видели смо Господа. А он им рече: Ако не видим на рукама његовим ране од клинова, и не метнем прст свој у ране од клинова, и не метнем руку своју у ребра његова, нећу веровати. И после осам дана опет бејаху унутра ученици његови и Тома с њима. Дође Исус кад бејаху врата затворена, и стаде на средину и рече: Мир вам! Затим рече Томи: Пружи прст свој амо и види руке моје; и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди неверан него веран. И одговори Тома и рече му: Господ мој и Бог мој! Рече му Исус: Зато што си ме видео, поверовао си; блажени који не видеше а вероваше (Јн. 20, 24 – 29).

Телевизија Храм

У недељу Антипасхе - Томину Недељу, 18. априла/1. маја 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

У ову другу недељу након Васкрса коју Црква посвећује јеванђелској причи о Томи, Христовом ученику који је рекао да неће поверовати у Васкрсење док лично не додирне Учитеља, Епископу Стефану саслуживали су пречасни презвитери и часни ђакони храма Светог Саве, уз молитвено учешће великог броја сабраног народа Божјег. 

Сабраној литургијској заједници, након литургијског отпуста, поучним празничним словом обратио се Епископ Стефан, поред осталог, рекавши: "Показа се својим ученицима, својим апостолима, и неки од њих не вероваше у то васкрсење. Тешко је веровати у оно што је чудо Божје и у оно што се никада у историји човечанства није десило, и нека буде наша поука и данас да смо ми више неверне Томе, него верне, више смо неверници јер својим животом то показујемо. Зато немојмо да се јуначимо што разумемо и изговарамо ова слова наглас, него помолимо се да нас свети апостол Тома учи и уразуми, да будемо прави верници и следбеници Христови. Када тако будемо онда ћемо бити много бољи људи, а то је суштина и смисао нашега живота". 

Недеља Антипасхе - Томина Недеља

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести