УТОРАК, 26. 4. 2022 - 12:21

Извор: ТВ Храм

Епископ Јустин богослужио у храму Светог Саве: Љубав никад не умире (ФОТО/ВИДЕО)

Као највећи дар своје љубави и као највећи поклон нама људима у свако време кроз историју до краја света и века Господ нам оставља цркву своју и у цркви свету Литургију, а у Литургији божанско Причешће, јер управо је то печат, дар и знак нашег учешћа у Његовом Васкрсењу, рекао је Епископ Јустин у беседи у храму Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, трећег дана Васкрса, у уторак 26. априла 2022. године,  Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Јустин, викар Патријарха српског, началствовао је на евхаристијском сабрању у храму Светог Саве на Врачару. Епископу Јустину саслуживало је братство храма уз молитвено учешће верног народа Божијег.

Преосвећени Епископ се сабраном верном народу обратио беседом у којој је истакао да су свети Оци нагласили да се читава ова седмица прославља као један дан, а све то због величине неописивости, несхватљивости и недокучивости овог празника над празницима, Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, јер да није било Васкрсења, како говори свети апостол Павле, узалуд би била и проповед наша и вера, први и последњи хришћанин би умрли на крсту.

Међутим, говори Епископ Јустин, као што се распео из своје превелике љубави, неописиве, неизрециве према роду људскоме Господ наш Исус Христос прошавши кроз искуство смрти, боравивши и у аду није могао да се  задржи у смрти због тога што је Он Бог и због тога што је Он љубав, а љубав никада не умире. И као највећи дар те своје љубави и као највећи поклон нама људима у свако време кроз историју до краја света и века Господ нам оставља цркву своју и у цркви свету Литургију, а у Литургији божанско Причешће, јер управо је то печат, дар знак нашег учешћа у Његовом Васкрсењу, али и гарант које је Он нама дао да ћемо и ми уколико будемо јели Тело Његово и пили Крв Његову на светој Литургији и сами бити учесници вечне радости и наследници царства небеског  и управо у Литургији коју је Он „одслужио“ после Васкрсења када се јавио својим ученицима који га нису познали Он се њима открива.

Преосвећени Епископ закључује да се Литургија наставља и после Литургије, у нашем животу са људима који нас окружују, да мир и благодат и силу и смисао живота који добијамо кроз свету Литургију у цркви носимо свуда, да ширимо и сведочимо да би нас Господ познао и ми Њега познали као јединог истинског Спаситеља.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести