ПЕТАК, 22. 4. 2022 - 13:42

Извор: ТВ Храм

Вечерње Великог петка и Јутрење Велике суботе у Марковој цркви; служио Епископ Сава (ФОТО)

Данас виси на дрвету, Онај који је на води земљу утврдио.

ТВ Храм

На Свети и Велики петак, 9/22. априла 2022. године, у београдском храму Светог апостола и јеванђелисте Марка на Ташмајдану, служено је свечано вечерње богослужење са изношењем плаштанице, док је у каснијим вечерњим сатима служено Јутрење Велике суботе са статијама.

Уз појање стихире ,,Тебе одјејушчагосја свјетом јако ризоју”, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, уз саслужење братства храма Светог апостола и јеванђелиста Марка, предводио је део Вечерње службе, када се износи и полаже плаштаница у Христов гроб, где ће се налазити до Пасхалне полуноћнице, када ће уз појање тропара ,,Јегда снишел јеси”, бити унесена у свети олтар и положена на Часну трпезу, на којој остаје до оданија Пасхе.

* * *

Тебе Који се одеваш светлошћу као хаљином, скинувши с дрвета Јосиф с Никодимом, и видевши мртва, нага, непогребена, и предузев усрдни плач, ридајући говораше: Авај мени, преслатки Исусе! кога малопре сунце гледајући на Крсту обешена, тамом се заодену; и земља са страхом се потресаше, и завеса храма се раздираше. А ево сада видим Те, мене ради драговољно сишавшег у смрт. Како да Те погребем, Боже мој, и како плаштаницом да Те увијем? Којим ли рукама да се дотакнем нетљенога Тела Твога? Или које песме да отпевам исходу твоме, Милосрдни? Величам страдања твоја, песмословим и погребење твоје, са Васкрсењем, говорећи: Господе, слава Теби. (Слава и сада на стиховње) 

* * *

У вечерњим часовима Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српскох, уз свештенства, ђаконства и сабраног верног народа служио је Мало повечерје са каноном Распетом Христу (Плач Мајке Божје), а потом и Јутрење Велике суботе са статијама. На крају Јутрења, после троструког опхода око храма са плаштаницом, Епископ Сава је прочитао јеванђелски одељак из Јеванђеља по Матеју.

У наставку вести доносимо фотогалерију са наведених свештених богослужења: 

ВЕЧЕРЊЕ ВЕЛИКОГ ПЕТКА СА ИЗНОШЕЊЕМ ПЛАШТАНИЦЕ

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

ЈУТРЕЊЕ ВЕЛИКЕ СУБОТЕ СА СТАТИЈАМА

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести