ПЕТАК, 22. 4. 2022 - 13:32

Извор: ТВ Храм

Вечерње Великог петка у придворном параклису Преподобног Симеона Мироточивог; молитвено присуствовао Епископ Сава (ФОТО)

Величамо страдања твоја, песмословимо и погребење твоје, са Васкрсењем, говорећи: Господе, слава Теби.

ТВ Храм

На Свети и Велики петак, 9/22. априла 2022. године, у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа марчанског г. Саве, викара Патријарха српског, у придворном параклису Преподобног Симеона Мироточивог служено је свечано вечерње богослужење са изношењем плаштанице.

Уз појање стихире ,,Тебе одјејушчагосја свјетом јако ризоју”, плаштаница је изнесена на средину храма и положена у Христов гроб, где ће се налазити до Пасхалне полуноћнице, када ће уз појање тропара ,,Јегда снишел јеси”, бити унесена у свети олтар и положена на Часну трпезу, на којој остаје до оданија Пасхе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Тебе Који се одеваш светлошћу као хаљином, скинувши с дрвета Јосиф с Никодимом, и видевши мртва, нага, непогребена, и предузев усрдни плач, ридајући говораше: Авај мени, преслатки Исусе! кога малопре сунце гледајући на Крсту обешена, тамом се заодену; и земља са страхом се потресаше, и завеса храма се раздираше. А ево сада видим Те, мене ради драговољно сишавшег у смрт. Како да Те погребем, Боже мој, и како плаштаницом да Те увијем? Којим ли рукама да се дотакнем нетљенога Тела Твога? Или које песме да отпевам исходу твоме, Милосрдни? Величам страдања твоја, песмословим и погребење твоје, са Васкрсењем, говорећи: Господе, слава Теби. (Слава и сада на стиховње

Свети и Велики петак

 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести