ЧЕТВРТАК, 21. 4. 2022 - 15:48

Извор: ТВ Храм

Јутрење Великог петка у новобеоградском храму Светог великомученика Димитрија; богослужио Епископ Јустин (ФОТО)

Не смејући у Тебе гледати, Херувими летећи кличу божествену песму трисветога гласа, а с њима и ми Ти вапијемо: Свет, Свет, Свет си Боже наш: Молитвама свих Светих Твојих помилуј нас. (Други тројични тропар Јутрења Великог петка)

ТВ Храм

На Свети и Велики четвртак, 8/21. априла 2022. године, у новобеоградском  храму Светог славног и добропобедног великомученика Димитрија, служено је Велико бденије, током којег је прочитано дванаест одељака из светог Јеванђеља о страдањима Господа Исуса Христа.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског узео је молитвено учешће у овом јединственом богослужењу које се служи на Велики четвртак у после подневним часовима, а тематски је у потпуности везано за свештене догађаје Великог петка.

Епископ Јустин прочитао је први јеванђелски одељак, у којем је описан догађај запечаћења гроба, где је положено тело Христово. Јеванђелска зачала о спасоносним страдањима Господа Исуса Христа читали су и свештеници и ђакони новобеоградског храма Светог великомученика Димитрија.

Jутрење Великог петка нам произноси благовест о спасоносним страдањима и смрти Богочовека Исуса Христа, и све нас позива да заблагодаримо Господу нашем, не престајући са појањем светих речи које у потпуности изражавају суштину периода у којем се налазимо – Слава дуготрпљењу Твоме, Господе!

ТВ Храм


 

Повезане вести

Вести