ЧЕТВРТАК, 7. 4. 2022 - 12:57

Извор: ТВ Храм

Епископ Јеротеј богослужио у цркви Ружици: Богородица је од рођења била предодређена да буде Мајка Божија (ФОТО/ВИДЕО)

Богородица била веома скромна и смирена, препуна врлина, која жели да испуни заповести Божије, она је од рођења била предодређена да буде Мајка Божија. Са једне стране имамо Еву која верује себи, верује змији а са друге стране видимо смирену Богородицу која жели да слуша заповест Божију, рекао је Епископ Јеротеј у беседи у цркви Ружици на празник Благовести.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ топлички Г. Јеротеј, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију у цркви Ружици на Калемегдану, 7. априла 2022. године, на празник Благовести. Епископу Јеротеју саслуживало је братство храма уз молитвено учешће верног народа.

У својој архипастирској беседи Преосвећени Епископ је говорећи о разлици  Пресвете Богородице и Еве рекао да је Богородица била веома скромна и смирена, препуна врлина, која жели да испуни заповести Божије, она је од рођења била предодређена да буде Мајка Божија. Са једне стране имамо Еву која верује себи, верује змији а са друге стране видимо смирену Богородицу која жели да слуша заповест Божију и то све до последње, за разлику од Еве која је самоуверена.  

Епископ Јеротеј је рекао да је у то време била велика жртва Богородице, јер је она знала какав је статус жена тада био и шта је значило да жена затрудни не од свог мужа, казна за то је била смрт, каменовање, али је она без обзира на то чврсто веровала и кренула напред, путем вере утемељен на вери њених праотаца од Авраама до Давида, па све до њених праведних родитеља Јоакима и Ане.

Преосвећени закључује да је овај догађај проглашен узвишеним тек када је  објављено да се родио наш спаситељ Исус Христос, који се родио у пећини Витлејемској и онда је настало огромно славље, прво на небу које се после пренело на земљу.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести