НЕДЕЉА, 27. 3. 2022 - 08:00

Извор: ТВ Храм

Епископ Доситеј у радној посети Епархији западноевропској (ФОТО)

Његово Преосвештенство Епископ британско-скандинавски г. Доситеј, aдминистратор Епархије западноевропске, богослужио је у Паризу и председавао братском састанку свештенства и Епархијских тела.

Телевизија Храм

Eпископ Доситеј од 23. до 28. марта 2022. године боравио је у Паризу у канонској посети Епархији западноевропској повереној му од Светог Архијерејског Синода на управљање након упокојења блажене успомене eпископа Луке.

Уприличена је исповест свештенства Епархије западноевропске.  У петак 25. марта и у суботу 26. марта одржани су састанци eпархијских тела на којима су поред Епископа Доситеја учествовали и свештеници из свих земаља које Епархија западноевропске покрива: Протопрезвитер-ставрофор Никола Шкрбић, архијерејски заменик, настојатељ саборне цркве Светог Саве у Париз; протопрезвитер-ставрофор Жоан Гарсија, архијерејски заменик за Шпанију и Португалију; протопрезвитер Милан Живановић, архијерејски намесник за земље Бенелукса; протопрезвитер-ставрофор Славиша Шањић, епархијски секретар; протопрезвитер-ставрофор Перо Лукић из Стразбурга; протопрезвитер-ставрофор Жељко Симоновић из Бондија у Паризу; протопрезвитер Зоран Радивојевић из Луксембурга; протопрезвитер Душан Ердељ из Низоземске; презвитер Марк Женен из франкофоне парохије у Паризу; јеромонах Максим Илић из Милуза; ђакон Патрик Фено из Нице и ђакон Горан Анђелковић. 

Литургију пређеосвећених дарова у петак 25. марта и архијерејску Литургију у Недељу Крстопоклону 27. марта Епископ Доситеј је служио са свештенством Епархије. У својој беседи Владика Доситеј дирљивим речима подсетио је на четврт века епископске службе владике Луке у Западној Европи. Владика Доситеј је од 1990-1994. године као епархијски архијереј пастирски бринуо о вернима тада јединствене Епархије која је покривала данашње Епархије – западноевропску и британско скандинавску. 

Током своје посете, Владика Доситеј обишао је новоосновано богослужбено место посвећено Светом Василију Острошком у северном париском предграђу Пјерфиту и Парохију Свете Петке у париском предграђу Бонди. Епископ британско-скандинавски г. Доситеј сусрео се и са представницима Шведске цркве у Паризу.

Канцеларија Епархије западноевропске 

Повезане вести

Вести