ПЕТАК, 25. 3. 2022 - 19:33

Извор: ТВ Храм

Благовештенски акатист Пресветој Богородици у петак треће недеље Великог Поста (ФОТО)

 

За нас је покајање радосна туга и оно не спада у некакву одређену емоцију наше личности и нашег бића, већ је оно начин нашега постојања и покајање је проповедао и Свети Јован Крститељ а своју проповед о Царству Небеском Господ је почео причом о покајању, „Покајте се јер се приближи Царство Небеско“ – на тај начин стављајући покајање као предуслов познавања Месије Господа Исуса Христа. Рекао је Патријарх Порфирије после акатиста Пресветој Богородици у храму Светог Саве на Врачару у петак 25. марта 2022. године

ТВ Храм

Према богослужбеном правилу, у петак треће седмице Великог Поста - свете Четрдесетнице, 25. марта 2022. године, у храму Светог Саве на Врачару служено је Мало повечерје са Благовештенским акатистом Пресветој Богородици.

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије је прочитао трећи део Благовештенског акатиста, који се у данима Великог поста чита саображен са Малим повечерјем свакога петка закључно са петом седмицом Великог поста.

Богослужењу су молитвено присуствовали викари Патријарха српског Преосвећена господа епископи: ремезијански Стефан, топлички Јеротеј и марчански Сава, као и многобројно свештенство и ђаконство уз молитвено учешће великог броја народа Божјег.

После акатиста Његова Светост Патријарх Порфирије се верном народу обратио беседом у којој је истакао значај исповести и покајања. Пост је период у ком ми више него у неким другим периодима године када треба да наше дарове ставимо у функцију имена Божијег и да сведочимо љубав Његову. У току поста имамо прилику и трудимо се да интензивније живимо у покајању и да прибегавамо Светој Исповести. Можда то савременом човеку не звучи увек пријатно, штавише многи када чују за покајање и исповест исмевају такав начин живота. Они на тај начин лишавају себе топлине и лепоте присуства благодати Духа Светога у њиховом животу.

За нас је покајање радосна туга и оно не спада у некакву одређену емоцију наше личности и нашег бића, већ је оно начин нашега постојања и покајање је проповедао и Свети Јован Крститељ а своју проповед о Царству Небеском Господ је почео причом о покајању, „Покајте се јер се приближи Царство Небеско“ – на тај начин стављајући покајање као предуслов познавања Месије Господа Исуса Христа. Из тог разлога, покајање се не може свести ни на какву емоцију, нити на психолошко стање иако покајање обухвата и тај део нашег бића већ оно обухвата цео наш живот и све оно што ми јесмо.

Имајући пред собом лик Христов ми га гледамо као огледало на основу кога ми можемо себе да оценимо и проценимо. Ми се трудимо да, имајући Његове заповести као правило свога живота, једноставно и лако препознамо шта је то што нисмо испунили. Када то препознамо осетићемо незадовољство због промашаја који смо изабрали.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести