НЕДЕЉА, 13. 3. 2022 - 19:28

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије на великопосном недељном вечерњем: Молитва је дисање нашега бића (ФОТО)

"Молитва треба на темељима вере, скрушености, праштања и свих других богоподобних врлина, да буде благодарење Богу. Када непрестано благодаримо Богу, онда је сигурно да ћемо имати мир у души, мир са свима и радост неописиву, радост која се често неће видети споља, која је унутра у нама", рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи на крају недељног великопосног вечерњег богослужења у спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Телевизија Храм

Уз хоростасију Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, а у молитвеном присуству Преосвећене господе епикопа ремезијанског г. Стефана; хвостанског г. Јустина; и марчанског г. Саве, свештенство храма Светог Саве служио је недељно великопосно вечерње богослужење, у смирај Недеље Православља - прве Недеље Великог поста - свете Четрдесетнице, 28. фебруара/13. марта 2022. године, у заветном спомен-храму Светога Саве на Врачару. 

Повезана вест: Патријарх Порфирије са архијерејима, свештенством и верним народом богослужио у храму Светог Саве: Сваки човек је икона Божија

Првих шест недеља Великог поста према богослужбеном правилу подразумевају недељно великопосно вечерње на којем се због појања великог великопосног прокимена врши вечерњи вход са кадионицом, а по завршетку појања једног од два велика великопосна прокимена који се од недеље до недеље смењују, свештенослужитељи светле одежде замењују тамним (љубичастим), и од тога тренутка богослужење добија покајни карактер.  

Након вечерњег отпуста поучним речима сабране је поучио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, говорећи о сили молитве, о њеном васпитном, освећујућем и благословеном значају. У својој архипастирској беседи предстојатељ Српске Цркве је указао да наша молитва увек треба да буде више благодарствена него искатељна, како бисмо кроз такву молитву испунили себе Богом и Његовом вечном радошћу. 

"Молитва је за нас људе насушна потреба, као што наше телесно биће не може без ваздуха, тако наше свеукупно биће не може без молитве. То је језик којим живимо, мислимо и говоримо, то је наш однос према Богу, а из тог нашег молитвеног односа према Богу, или боље рећи, од природе наше молитве, њеног квалитета и дубине, зависиће наш однос према свему ономе што је око нас, а пре свега наш однос према другим људима. Свети апостол Павле подстичући хришћане свога времена, али и хришћане свих времена, рекао је: Молите се непрестано. Молитва је дисање нашега биће. Када станемо на молитву, треба и молитвом помогнути, али и спознајом својом, да одбацимо од себе сваку врсту злопамћења, јер ако се молимо Господу да Он буде са нама и да нам помогне, како можемо очекивати одговор на ту молитву уколико ми имамо злопамћење на било кога.  Одбацити злопамћење и сваку врсту бриге, забринутости за себе, за оно што је наше, такође је важно када стојимо на молитви, јер молитва јесте израз наше вере у Бога и нашег поверења у Њега", рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи на крају недељног великопосног вечерњег богослужења у спомен-храму Светог Саве на Врачару. 

* * *
Света Четрдесетница - Велики пост
Прва недеља Великог поста – Православља

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести