ЧЕТВРТАК, 3. 3. 2022 - 18:35

Извор: ТВ Храм

Трпеза љубави као наставак молитве за душу блаженопочившег епископа Лаврентија (ФОТО/ВИДЕО)

Молитвено сабрање поводом четрдесетодневног помена блаженопочившем епископу шабачком Лаврентију настављено је трпезом хришћанске љубави, на којој су сабрани архијереји говорили о владици Лаврентију, присећајући се на његова дела љубави и велику ревност у служењу Цркви Христовој.

Телевизија Храм

Након одслужене свете архијерејске Литургије у манастирском храму у свештеној обитељи у Соко Граду, и након одслуженог четрдесетодневног парастоса на месту погреба блаженопочившег епископа шабачког Лаврентија, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и преосвећени епископи рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије и ваљевски г. Исихије, благоизволели су да својим присуством благослове трпезу љубави која је уготовљена као наставак молитвеног сећања на блаженопочившег епископа шабачког Лаврентија, који је за живота био велики домаћин, човек саборног карактера и служитељ Божји који је љубављу грлио све и свакога. 

У току трпезе љубави преосвећеној господи архијерејима, сабраном свештенству, монаштву и верном народу, обратио се Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије, говорећи о блажене успомене епископу Лаврентију.

Љубав Христова је красила владику Лаврентија и она је била садржај његовог живота, али и његово најјаче оружје. Са тим оружјем он је по послушању отишао у бели свет, у непознату земљу, уздајући се у Господа он је привео душу многих, како оних нама сродних по вери, тако и инославних. Многи су били поражени његовом љубављу и он их задобио и за овај свет, али и за вечни и небески свет. Њеова једноставност, смирење и љубав којом је живео и дисао, учинили су га међу архијерејима наше Цркве архијерејем љубави, рекао је Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије у свом слову о блаженопочившем епископу Лаврентију.  

Сабранима се обратио и Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, који је поделио своја сећања на епископа Лавренија од чијег се упокојења навршило четрдсет дана, а који је пре избора Епископа Исихија за архипастира Епархије ваљевске био администратор Епархије ваљевске, која је некада била саставни део некадашње епархије шабачко-ваљевске. 

Владика Лаврентије је још у живој успомени свима нама, а у нашим срцима је трајно. Као Епископ ваљевски и Епископ половине његове бивше епархије шабачко-ваљевске, изражавам нашу приврженост блаженопочившем владици Лаврентију, и нека ова молитва коју смо узнели Господу, нека дође до Господа нашег, а знамо да свако духовно дело, особито молитве, превазилазе сва овоземаљаска дела и да се простиру до Царства небеског, рекао је Епископ ваљевски г. Исихије, у свом кратком, али надахнутом, срдачном и искреном слову присећања на лик и дело блаженопочившег епископа Лаврентија. 

Вечан ти спомен, достојни блаженства и незаборавни владико Лаврентије!  

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести