ЧЕТВРТАК, 3. 3. 2022 - 09:33

Извор: ТВ Храм

Митрополит Јоаникије у Соко Граду: Епископ Лаврентије је био свима пример како ходити путем Господњим (ФОТО/ВИДЕО)

"Истрајност у служењу Господу види се у целокупном животу блаженопочившег епископа шабачког Лаврентија. Осамдесет и седам година можемо рећи све приложене на олтар Господњи", рекао је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, у беседи на четрдесетодневном парастосу блаженопочившем епископу шабачком Лаврентију.

Телевизија Храм

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског и администратора Епархије шабачке г. Фотија, на празник Светог Лава, Епископа римског, 3. марта 2022. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије началствовao je на светој архијерејској Литургији у свештеној обитељи манастира Светог Николаја, епископа охридског и жичког у Соко Граду. 

Високопреосвећеном Митрополиту Јоаникију саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије, бројно свештенство, ђаконство и верни народ Божји, који се сабрао у задужбини блаженопочившег епископа шабачког Лаврентија.  Евхаристијском сабрању молитвено је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије.  

Након литургијског сабрања, на месту погреба блаженопочившег епископа шабачког Лаврентија, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је свештени чин Парастоса поводом четрдесетодневног помена епископу Лаврентију. Високопреосвећеном владици саслуживали су Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије и Епископ ваљевски г. Исихије, многобројно свештенство и свештеномонаштво, уз молитвено учешће великог броја сабраног народа Божјег из свих крајева Богом чуване Епархије шабачке и шире. 

Речима надахнуте беседе сабранима се обратио Митрополит Јоаникије говорећи о блаженопочившем епископу шабачком Лаврентију кога је пре четрдесет дана Господ призвао у своје наручје. 

Не знамо шта бисмо пре поменули из његове богате биографије, из његове дугогодишње свештеничке и епископске службе. Од када је постао монах и свештеник он је заблистао као сунце своме роду и својој Цркви, те га зато из његових младих свештеничких дана памти и Београд и далматиснке светиње, али памти га и Купрес, и та његова служба у младим данима је образац свештеницима како треба ревновати за дом Божји. То је било време твродг комунизма који је тада млади јеромонах Лаврентије разбијао и показао се већ тада, да пред њим као слугом Божјим неће бити препреке, рекао је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије говорећи о тврдој вери и великој љубави блаженопочившег епископа Лаврентија, чији почетни свештенослужитељски кораци нису били лаки, али љубав и ревност тада јеромонаха, а касније младог епископа Лаврентија, учинили су да његово служење буде од велике користи како Цркви, тако и народу Божјем. 

У наставку беседе Митрополит Јоаникије је казивао о великом доприносу епископа Лаврентија у погледу знаменитих дела Светог владике Николја, истичући да је блаженопочивши архипастир Епархије шабачке живео духом Светог владике Николаја, трудећи се да речју и делом сведочи народу Божјем о величини српског златоуста. 

Епископ Лаврентије је био најједноставнији и најприступачнији свештенослужитељ кога сте могли срести, али је био и човек врло лепог образовања и духовне културе. Одлично је знао Свето Писмо, али је исто тако познавао Српску књижевност и поезију, али и знамените писце: Његоша, Десанку, Јанка Веселиновића, и много тога је користио у својим лепим и незаборавним проповедима. Његове проповеди су имале сјајан ефекат, јер је он народу дубине тајне Божје предочавао једноставним језиком, угледајући се на Светог владику Николаја који је народу говорио једноставним језиком, истакао је Митрополит црногорско-приморски. 

Вечан ти спомен, достојни блаженства и незаборавни владико Лаврентије!

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести