НЕДЕЉА, 27. 2. 2022 - 16:02

Извор: ТВ Храм

Месопусна Недеља свечано прослављена у Архиепископији београдско-карловачкој (ВИДЕО)

У Недељу месопусну, 14/27. фебруара 2022. године, посебно свечано било је у Архиепископији београдско-карловачкој. Наведени празник прослављен је евхаристијским сабрањима у свим београдским храмовима, а празнично торжество посебно је пројављено Патријарашком Литургијом у спомен-храму Светог Саве на Врачару, као и светим архијерејским Литургијама које су служили викарни епископи Патријарха српског.

* * *

Патријарх предстојао евхаристијским сабрањем у храму Светог Саве: Бог љубављу својом грли све и свакога

У трећу припремну недељу - Недељу Месопусну, 14/27. фебруара 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије предстојао је евхаристијским сабрањем у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару. 


Првојерарху наше помесне Цркве саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим; Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, многобројно свештенство и ђаконство, уз молитвено учешће великог броја сабраног народа Божјег. 

Након прочитаних зачала из Апостола и Јеванђеља, Патријарх Порфирије је беседио говорећи о значају велике поруке коју свештено зачало у овај недељни дан износи пред Цркву Божју. Према речима Патријарха Порфирија јеванђелска прича ове недеље говори о смислу нашег живота и о Царству Божјем које је међу нама и којем се непоколебљиво надамо. Првојерах Српске Цркве је указао и да Царство Божје почиње овде и сада, те да Бог као Судија суди љубављу према творевини и целокупној творевини. 

"Бог је судија и суди својом љубављу, Његова праведност је нераскидиво повезана и испреплетана љубављу Божјом према својој творевини и нарочито љубављу Његовом у односу на нас људе. Љубав Божија, или боље рећи, Бог својом љубављу у своје наручје узима све људе без разлике у односу на то како се ко поставља према Богу и према Његовој љубави. Он све грли љубављу својом, али да ли ће Његова љубав бити мука или радост за нас, зависиће од тога како ми одговарамо на Његову љубав, да ли чезнемо за њом, да ли је љубав Божија оно што осећамо да нам је једино потребно, да ли смо отворени за љубав Божју независно од тога колико често падамо, а колико често желимо да устанемо", рекао је Патријарх српски г. Порфирије поучавајући да је Бог сушта љубав. 

У духу јаванђелске беседе о љубави Божјој и Њему као вечном судији који нам суди љубаву позивајући нас да и наш живот у свеукупности постане живот у љубави, Патријарх српски г. Порфирије је позвао сабране саслужитеље и верни народ Божји да у молитвама својим не забораве све оне који у овим нашим данима страдају свуда по свету, а особито у Украјини. 

У наставку своје беседе, а такође у духу јеванђелске приче која позива на љубав, Патријарх српски је предочио одлуку да ће сви прилози који се сакупљају при светим храмовима, бити упућени Украјинској Православној Цркви и њеном предстојатељу блажењејшем Митрополиту Кијевском и Свеукрајине г. Онуфрију. 

* * *

Патријарх Порфирије у служби христолике љубави

Телевизија Храм

Након свечаног евхаристијског сабрања у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару, у недељу 14/27. фебруара 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, у свечаној дворани парохијског дома спомен-храма Светог Саве добровољно је дао крв, и на тај начин делатно актуализовао личним примером дело љубави на које је указала јеванђелска перикопа која је произнесена на Литургији данашњег недељног дана. 

Поред Патријарха српског, акцији добровољног давања крви одазвао се велики број клирика, међу којима и Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, виакр Патријарха српског, свештенство и велики број народа Божјег. 

Подсећамо, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије позивао је свештенство и верни народ да се придруже акцији добровољног давања крви коју организују Црвени крст Србије и Институт за трансфузију крви. 

Наведена акција спроводи се у храму Светог Саве на Врачару, у храму Светог Јована Владимира у насељу Медаковић, у храму Светог Василија Острошког на Бежанијској коси, у храму Светог Александра Невског и у Светониколајевској цркви у Земуну.

* * *

Епископ Јеротеј свештенослужио у храму на Вождовцу: Потребно да чинимо дела милосрђа према свима

У Месопусну недељу 14/27. фебруара 2022. године, када се произноси свештено зачало о страшном суду, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму светих равноапостолних цара Константина и Јелене у београдском насељу Вождовац. 


Преосвећеном владици саслуживао је високопреподобни архимандрит Нектарије; протопрезвитери-ставрофори Недељко Марјановић, настојатељ Вождовачког храма; Драгомир Убипариповић, парох прве парохије при Вождовачком храму; као и протопрезвитер Ђорђе Поповић, парох треће парохије при Вождовачком храму. Благољепију свештеног литургијског сабрања у овој београдској светињи саслуживањем су допринели ђакони Верољуб Сандо, проф. Богословије Светог Саве; и Александар Савић. 

На светој архијерејској Литургији молитвено је учествовао велики број народа Божјег који се сабира у старом Вождовачком храму у којем се чувају две велике светиње које је Вождовачком храму даривао блажене успомене патријарх српски Герман - омофор Светог Василија чудотворца Острошког и честица Часног и Животворног Крста Господњег, којима верни народ Вождовца приступа и пред којима узноси молитвене вапаје за сва доброчинства у животу. 

У својој надахнутој недељој омилији Епископ Јеротеј је указао на значај правилног разумевања јеванђелске перикопе о Страшном суду, приче у којој је садржана поука треће духовне степенице у данима припреме за период Великог поста. 

"Страшни суд ће бити страшан само за грешнике, а за оне који воле Господа то ће бити најрадоснији дан, биће то за њих други и славни долазак Господа нашег Исуса Христа. Потребно је да постимо у смирењу као што је то чинио цариник из Јеванђеља. Потребно је да знамо да имамо Милостивог Оца набеског, у Цркви се налази Милостиви Отац који нас храни вечном храном у Тајни свете Евхаристије. На крају, Црква нас подсећа да је потребно да чинимо дела милосрђа према свима. Ако то будемо чинили у данима Великог поста осетићемо радост и благослов", истакао је Епископ топлички г. Јеротеј у својој беседи на свечаном евхаристијском сабрању у храму светих цара Константина и Јелене у београдском насељу Вождовац.   

* * *

Епископ Јустин богослужио у Светотројичном храму у Кумодражу: Где је Бог ту су присутни љубав и радост

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, благоизволео је да у Недељу Месопусну, 14/27. фебруара посети Светотројични храм у београдском насељу Кумодраж и предстоји евхаристијским сабрањем. 

Владици Јустину је саслуживало свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће благочестивог народа Божјег настањеног у наведеном београдском насељу, које више деценија духовно украшава велелепни храм посвећен Светој Тројици - Оцу, Сину и Духу Светоме, Богу љубави.

Након прочитаних светописамских чтенија, Епископ хвостански је беседио тумачећи јеванђелску перикопу о последњем суду и другом доласку Христовом. Владика Јустин је указао да је главна тема данашње јеванђелске приче љубав Божја, тј. она љубав која ће бити једини критеријум приликом нашег сусрета са Господом. 

"У нашем животу Христа сусрећемо кроз свакога човека, кроз безначајнога брата који има потребу за нашом помоћју. Када то кажем не мислим само да материјалну помоћ. Колико су данас присутни искрен осмех, топла реч? Све то можемо да пружимо једни другима, и то се од нас тражи. Ако не можемо материјално можемо на духован начин, можемо молитвом, утехом, људским ставом и односом према сваком човеку. Сви ми који се припремамо за Велики пост требамо да имамо на уму најважнију ствар, да постити значи чини Христа живо присустним овде и сада у нашем животу. Христос није нека измишљена прича и фантазмагорија, Он је реални и истинити Бог који је дошао овде на земљу и живео међу нама, а тамо где је Бог присутан тамо је присутна љубав и радост, тамо је присутно Царство небеско ка коме ми стремимо већ овде", рекао је Епископ Јустин у својој надахнутој беседи говорећи о љубави као критеријуму нашег живота.  

У наставку беседе Епископ хвостански је говорио о правилном поимању поста, наглашавајући да пост није индивидуални чин, већ дело заједнице и благословени чин отварања за другог човека. Епископ Јустин је подсетио да је у Цркви Христовој пост увек сагледан и као вид помоћи потребитима, као вид искрене и срачније бриге и старања о потребитима, а према речима викарног Епископа хвостанског, наш ближњи је сваки човек.  

* * *

Епископ Сава служио у Светотројичном храму на Врачару: Милосрдна дела су последица љубави

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у трећу припремну недељу Великог поста - Месопусну недељу, 14/27. фебруара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у Светотројичном храму у улици Господара Вучића. 

Преосвећеном владици Сави саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће великог броја народа Божјег сабраног у овом новом храму, који је саграђен на месту старог Светотројичног храма који је дуги низ деценија био место сабрања народа Божјег настањеног у београдским насељу Пашино Брдо. 

Након прочитаних светописамских чтенија, Епископ марчански је тумачио јеванђелску перикопу о последњем суду Божјем, који ће према сведочанству владике Саве бити највеће дело љубави, када ћемо јасно и опитно окусити и видети да је добар Господ. 

"Суштина ове јеванђелске приче јесте милосрђе на које нас Господ позива речима Будите милостиви као што је милостив Отац ваш небески. Изнад свега, суштина ове приче јесу љубав и хришћански живот. Ако верујемо да смо сви створени по слици и прилици Божијој, онда знамо да се у сваком човеку крије лик Божји, те да у сваком човеку можемо да видимо Христа, отуда постоји она изрека, видео сам лице брата свога, видео сам лице Божије. Учинити добро некоме и показати љубав према некоме, за хришћанина значи исказати љубав према Богу. Љубав није последица милосрдних дела, већ су милосрдна дела последица љубави. Ако хришћанин живи по Христу, ако живи сагласно обећању које је дао на светој Тајни крштења сјединивши се са Христом, хришћанин живи у љубави. Старати се о ближњем јесте плод хришћанске љубави и љубави божанске која нам се открила у личности Господа нашег Исуса Христа", нагласио је Епископ марчански г. Сава у својој беседи. 

* * *

О литургијским сабрањима у Месопусну Недељу, широм Српске Православне Цркве, погледајте у данашњем издању дневне информативне емисије "Вести из Цркве":

* * *

Недеља о Страшном суду - месопусна

Епархија бачка

Трећа припремна недеља посвећена је причи о страшном суду. Наиме, пре свега у суботу месопусну посебно се сећамо свих упокојених хришћана. Како би лакше спознали тајну смрти, пред верне се износи један дан посвећен молитви за упокојене, подсећајући и нас на пролазност овоземаљског живота, али и важност молитвене бриге за упокојене.

Ове суботе Црква се посебно моли за оне упокојене који, према речима из синаксара, прописане псалме и песме спомена не добише, односно за оне који, услед неких изузетних околности у којима се упокојише, нису били удостојени одговарајућег хришћанског погреба.

Помињање упокојених одређено је за ову суботу зато што се следећег дана, на Месопусну Недељу, Црква кроз еванђелску перикопу сећа Страшног суда.

Еванђелска парабола о страшном суду и сва химнграфија у овај недељни дан казују нам о љубави и милосрђу Божијем према васцелој творевини, јер Господ жели да се сви људи спасу и да дођу у познање истине. Љубав представља суштину хришћанског етоса, а свако одсуство љубави одводи нас до греха и одпадања од Бога. Дакле, трећа степеница наше припреме за Велики пост је делатна љубав према свим људима.

* * *

Доносимо аудио запис емисије Радио-Беседе Епархије бачке, Богослужбене особености великих празника, која је посвећена трећој припремној недељи за свету и велику Четрдесетницу.

Повезане вести

Вести