НЕДЕЉА, 27. 2. 2022 - 11:01

Извор: ТВ Храм

Патријарх предстојао евхаристијским сабрањем у храму Светог Саве: Бог љубављу својом грли све и свакога (ФОТО/ВИДЕО)

"Бог својом љубављу у своје наручје узима све људе без разлике у односу на то како се ко поставља према Богу и према Његовој љубави. Он све грли љубављу својом, али да ли ће Његова љубав бити мука или радост за нас, зависиће од тога како ми одговарамо на Његову љубав", истакао је Патријарх српски г. Порфирије у својој омилији на светој архијерејској Литургији у спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Телевизија Храм

У трећу припремну недељу - Недељу Месопусну, 14/27. фебруара 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије предстојао је евхаристијским сабрањем у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару. 


Првојерарху наше помесне Цркве саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим; Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, многобројно свештенство и ђаконство, уз молитвено учешће великог броја сабраног народа Божјег. 

Након прочитаних зачала из Апостола и Јеванђеља, Патријарх Порфирије је беседио говорећи о значају велике поруке коју свештено зачало у овај недељни дан износи пред Цркву Божју. Према речима Патријарха Порфирија јеванђелска прича ове недеље говори о смислу нашег живота и о Царству Божјем које је међу нама и којем се непоколебљиво надамо. Првојерах Српске Цркве је указао и да Царство Божје почиње овде и сада, те да Бог као Судија суди љубављу према творевини и целокупној творевини. 

"Бог је судија и суди својом љубављу, Његова праведност је нераскидиво повезана и испреплетана љубављу Божјом према својој творевини и нарочито љубављу Његовом у односу на нас људе. Љубав Божија, или боље рећи, Бог својом љубављу у своје наручје узима све људе без разлике у односу на то како се ко поставља према Богу и према Његовој љубави. Он све грли љубављу својом, али да ли ће Његова љубав бити мука или радост за нас, зависиће од тога како ми одговарамо на Његову љубав, да ли чезнемо за њом, да ли је љубав Божија оно што осећамо да нам је једино потребно, да ли смо отворени за љубав Божју независно од тога колико често падамо, а колико често желимо да устанемо", рекао је Патријарх српски г. Порфирије поучавајући да је Бог сушта љубав. 

У духу јаванђелске беседе о љубави Божјој и Њему као вечном судији који нам суди љубаву позивајући нас да и наш живот у свеукупности постане живот у љубави, Патријарх српски г. Порфирије је позвао сабране саслужитеље и верни народ Божји да у молитвама својим не забораве све оне који у овим нашим данима страдају свуда по свету, а особито у Украјини. 

У наставку своје беседе, а такође у духу јеванђелске приче која позива на љубав, Патријарх српски је предочио одлуку да ће сви прилози који се сакупљају при светим храмовима, бити упућени Украјинској Православној Цркви и њеном предстојатељу блажењејшем Митрополиту Кијевском и Свеукрајине г. Онуфрију. 

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести