СРЕДА, 16. 2. 2022 - 12:16

Извор: Епархија ваљевска

Владичанска Литургија на Сретење у Покровској цркви

Празник Сретења Господњег прослављен је нарочито свечано у Храму Покрова Пресвете Богородице. Литургијско сабрање је предводио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и свештенослужитеља из Ваљева.

Епархија ваљевска

Данашњи празник подсећа нас на сусрет Богомладенца Христа са старцем Симеоном, који симболично приказује сусрет новозаветне благодати са престарелим Старим заветом. Наиме, према законима Мојсејевим, по рођењу детета, жена би пролазила кроз процес „чишћења“, приносиле су се жртве у виду голуба или грлица (у зависности од пола детета) и дете би се предавало Богу. Ти обреди вршени су у част старозаветне Пасхе, празноване у спомен на излазак Јевреја из Пустиње и долазак у обећану земљу Ханан. Пресвета Богородица и заручник јој Јосиф посвећују малог Христа Богу, иако је Он, будући безгрешно зачет, од почетка и заувек посвећен Богу, како би испунили сваки закон, казао је у литургијском слову о празничној тајни Сретења Господњег Епископ ваљевски Г. Исихије. У том часу у храм долази благочестиви старац Симеон, коме је било неколико векова живота, а према предању Цркве, Дух Свети му је обећао да неће дочекати земаљску кончину док не прими на своје руке Спаситеља света.

Просвећен Духом Светим, на данашњи дан, старац Симеон на руке прима Богомладенца Христа од Пресвете Дјеве и прославља Бога, изговарајући чувене речи „Ниње отпушчајеши…“, које певамо на свакој вечерњој служби. То су речи онога који је видео и посведочио да је то Богомладенац рођен од Дјеве, те који је наговестио да је то Спаситељ света – рекао је Владика Исихије.

Поред старца Симеона, у храму је боравила пророчица сличне побожности- Ана, кћи Фануилова, која је живела деценијама као удовица у храму. Она је, такође, говорила о Господу свима који су ишчекивали долазак Спаситеља, јер су многи знаци наговештавали да ће Он доћи и извести Израиљце у слободу.

– Многи су мислили прозаично – да је Његова улога да народ Израиља ослободи од ропства римског, а потом буде крунисан као цар и предводник слободног јеврејског народа, који ће да благовести Бога целом свету. Наравно, Господ долази за Нови Израиљ, за све оне који у благодати и слободи поверују у Њега као Спаситеља. Он је Цар славе, цар над царевима… Он је Спаситељ, који долази да спасе не од људског ропства, већ од греха, смрти и ђавола. Он даје вечни живот свакоме ко поверује у Њега и потруди се као праведни Симеон, Пресвета Богородица и њен заручник Јосиф да Му служи, да верује у Њега и да се вером спасава – закључио је Владика Исихије. Благосиљајући верни народ у најстаријој ваљевској светињи, Владика Исихије је упутио молитву да сви, попут светитеља из данашње јеванђељске приче, препознамо Спаситеља, примимо Га у своје животе и прославимо, како бисмо у дан свеопштег васкрсења ушли у радост Оца и Сина и Светога Духа.

Повезане вести

Вести