УТОРАК, 15. 2. 2022 - 15:50

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Митрополит Јоаникије на Сретење Господње богослужио у манастиру Врањина

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на Сретење Господње Свету службу Божију у мамастиру Светог Николе на Врањини на Скадарском језеру.

Митрополија црногорско-приморска
Tekst potpisa

Саслуживали игуман Рафаило (Бољевић), протосинђел Климент (Бољевић), игуман Евстатије (Ивановић), јеромонах Јоаким (Стојановић), ђакон Зоран Јовићевић, јерођакон Сионије (Зорић) и јерођакон Николај (Античевић).

У току Литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Зорана Јовићевића и миропомазао новокрштеног Николу Паљевића.

У литургијској бесједи на тему данашњег празника Митрополит Јоаникије је рекао да је Симеон Богопримац у тренутку када се сусрео са Богомладенцем Христом знао да у том моменту врхуни цијела његова служба коју је дуго деценија вршио и да се испуњава смисао његовога земаљскога живота.

“Он је примио Христа, не само на руке него га је примио у своје срце и тада се велики Божји благослов излио на њега. Свети Симеон је требао да благослови новорођенче, и благосиљао га је, а заправо, он је примио благослов од Богомладенца, као што је и писано да већи благосиља мањега. Богомладенац Христос је већи од свих других, па и од великог Светог Симеона Богопримца”, текао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да се Сретење рачуна и као Господњи и превасходно као Богородичин празника.

“Јер, Пресвета Дјева је донијела Богомладенца Христа у храм, јер је и за мајке било прописано да се за њих чита молитва и да и оне добију у четрдесети дан послије рођења благослов”, објаснио је он.

Казао је да хришћанин, просто, не може да живи без богослужења.

“Ако није у прилици да оде у храм на богослужење, он може послужити Богу својом молитвом, богоразмишљањем и покајањем. Може, заправо, служитити Богу свуда и на сваком мјесту. Тако је живот хришћана непрестано богослужење. И кад су у своме дому, и кад су на путу, и кад су на послу, и приликом сваког сусрета са ближњима, јер је сав живот њихов заквашен Духом Светим. Тако треба да живимо и достижемо смисао живота”, казао је Владика Јоаникије.

Нагласио је да су сви вишедеценијски трудови из живота Светог Симеона добили свој смисао у сусрету с Христом Богомладенцем.

“Тако и ми хришћани вјерујемо да је живот наш препун смисла. И заиста, ако живимо како ваља јеванђелски, сваки наш дан живота је испуњен испуњен смислом и цио живот наш се испуњава смислом и великим, дубоким духовним садржајем. И то треба и да свједочимо, јер у овом свијету је завладало много бесмисла и простаклука. И обесмишљава се све. Ко носи тај смисао? Господ Исус Христос, Он је смисао. И ако смо са Њиме и наш живот добија пуни и прави смисао”, закључио је Митрополит Јоаникије.

Повезане вести

Вести