УТОРАК, 15. 2. 2022 - 11:37

Извор: ТВ Храм

Епископ Јеротеј богослужио на Бановом Брду: Када се сусретнемо са Господом видећемо спасење своје (ФОТО/ВИДЕО)

Треба да подражавамо Светога Симеона Богопримца и поучени његовим примером да верујемо да је Свето Писмо богонадагнуто и да је свака реч богонадахнута и у себи крије вечне истине, да је то реч божија, реч вечнога живота. Уколико будемо ишли тим путем, онда ћемо се и ми у животу сусрести, и дај Боже и више пута сусретати са Богом, а када се сусретнемо са Господом, онда по речима самог Светог Симеона, видећемо спасење своје, спасење које нам даје Господ наш Исус Христос, а то спасење није ништа друго него живот вечни који нам Он дарује, рекао је Епископ Јеротеј у својој архипастирској беседи у цркви Светог Великомученика Георгија на Бановом Брду.

ТВ Храм

У уторак 15. фебруара, када наша света црква молитвено прославља празник Сретење Господње, Његово Преосвештенство Епископ топлички господин Јеротеј, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у цркви Светог Великомученика Георгија на Бановом Брду у Београду. Епископу Јеротеју саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско -  карловачке.  Након прочитаног светог Јеванђеља, Преосвећени Епископ се сабранима обратио беседом у којој је говорио о данашњем празнику који је велики, празник Сретења, празник сретања, Сусрета са Богом.

Епископ је нагласио да је Господ наш Исус Христос који је ради нас, ради нашег спасења, сишао са небеса и оваплотио се од Дјеве Марије и постао   човек, да би спасао целокупног човека било је потребно да прође кроз све фазе Његовог живота. Као Јевреј требао је да испуни све оно што је закон и што су пророштва налагали. Зато су Његови родитељи, Пресвета Богородица и Јосиф Обручник, довели Га у Јерусалимски храм четрдесети дан по Његовом рођењу да би испунили оно што је јеврејски закон прописивао, говори Епископ Јеротеј препричавајући јеванђељскозачало прочитано на овај празник.

Ово велико Сретење, Сретање са Господом, како каже Преосвећени Епископ,  променило је читаву људску историју првенствено због тога што је Бог сишао на земљу, што је спасао човека, што је Бог ушао у историју људску. Епископ Јеротеј истиче да сви ми имамо своје сусрете са Богом који коначно опредељују наш живот и зато поучени светим Јеванђељем треба да водимо рачуна и не подражавамо Фарисеје који су се заљубили сами у себе, који су се уплели у своју сопствену религиозност, јер и данас то може да се деси да човек иде у цркву и да пости и да се моли, а да у ствари не служи Богу него да од тога прави неки свој систем, свој свет. Треба да поштујемо ове свете људе који су окруживали Господа када се десио овај свечани догађај и треба да подражавамо свету Ану пророчицу у њеним молитвама и посту, јер управо кроз молитву и пост и дела милосрђа се удостојила да види и да је Дух Свети просветли о овоме чудесном догађају. Такође, треба да подражавамо и светога Симеона Богопримца и поучени његовим примером да верујемо да је Свето Писмо богонадагнуто и да је свака реч  богонадахнута и у себи крије вечне истине, да је то реч божија, реч вечнога живота. Уколико будемо ишли тим путем, онда ћемо се и ми у животу сусрести  и дај Боже и више пута сусретати са Богом, а када се сусретнемо са Господом онда по речима самог светог Симеона видећемо спасење своје, спасење које нам даје Господ наш Исус Христос, а то спасење није ништа друго него живот вечни који нам Он дарује.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести