ПОНЕДЕЉАК, 14. 2. 2022 - 11:06

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије: Свети Трифун је био богат Богом (ФОТО/ВИДЕО)

,,Данас смо овде сабрани у храму који је посвећен Светом Трифуну, светитељу који је био из скромнога рода, из сиромашне породице, који се бавио једноставним послом, чувао је гуске. По свему, дакле спољашњем, био је сиромах, али Свети Трифун, као и сваки светитељ на шта смо и ми позвани, изнутра је имао богат, бујан, плодан духовни живот. Био је богат Богом и зато је Бог благодаћу својом кроз њега дејствовао где год је то било потребно. Господ је кроз Светог Трифуна, кроз његове молитве чинио исцељења над многим болеснима, па и онима за које се не би очекивало, споља посматрано, да ће Бог дејствовати, на онима који нису при прихватали реч Божију, али ради љубави и ради подвига, и тог унутарњег богатства Светога Трифуна, благодат Божија је дејствовала, јер је он био тај који ту благодат спроводи.” рекао је Патријарх српски г. Порфирије беседећи на евхаристијском сабрању у београдском храму Светог Трифуна на Топчидерском гробљу.

ТВ Храм

На празник Светог мученика Трифуна, у понедељак 14. фебруара 2022. године, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог мученика Трифуна на Топчидерском гробљу, уз саслужење свештенствâ и ђаконствâ.

У својој архипастирској беседи Патријарх Порфирије је особито истакао значај смирења указујући да благодат станује тамо где постоји смирење, то је оно што је почетак и крај сваког духовног подвига, то је сигурна гаранција када чезнемо за Богом да ћемо ићи путем истине и правде, путем спасења. Без смирења, често, и сваки наш духовни подвиг и труд, може бити контрапродуктиван.

,,Смирење, смирење и смирење...То је оно што нам је потребно. То је оно што гради заједницу. Смирење гради заједницу. Јер у смирењу ми се клањамо достојанству другога, икони Божијој у другоме. Ми прихватамо другога.” поучио је присутне Патријарх Порфирије.

Ми често што нема соли смирења у нашем духовном животу, оно што градимо губимо, или ако смо нешто изградили то је крхко и нестабилно. Све што имамо јесте у Богу. У Богу је почетак и крај, и молитва, и пост и сваки други подвиг, и врлина за којом чезнем, казао је Патријарх осврнувши се у беседи на Јеванђељско зачало које је читано.

У закључку Првојерех наше Цркве је подсетио на смирење светитеља кога данас прослављамо са молитвеном жељом да Господ подари смирење Светога Трифуна, који је подвиг молитве, покајања и љубави, вршио у смирењу, у тајности срца свога.

Поводом храмовне славе, на крају свете Литургије Патријарх Порфирије је освештао славске дарове.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести