ПОНЕДЕЉАК, 18. 6. 2018 - 17:56

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Митрополит Амфилохије: Храм на Пардусу знак братског помирења

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је 17. јуна, на празник Светог свештеномученика Јоаникија Црногорског, са свештенством Свету архијерејску литургију у цркви Светих новомученика на Пардусу у Љешанској нахији.

Фото: Јован Радовић
Митрополит Амфилохије: „Храм на Пардусу знак братског помирења”

У архипастирском слову послије читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је казао да су кроз вијекове милони људи почевши још од првих апостола, чувши ријеч Христову ходили за Њим и да међу њима посебно мјесто припада онима који су постали свети Божији људи.

„Сваки ко се крштава је Свети јер прима Духа Светога, али међу крштенима посебно мјесто заузимају они који су својим ријечима, животима и дјелима, а посебно својом мученичком смрћу посвједочили своју вјерност Христу Богу као вјечном огњу, вјечној свјетлости и животу, вјечној мудрости и истини“, нагласио је владика.

Подсјетивши да данас прослављамо један број Светих међу којима је и Свети Митрофан, први патријарх Цариградски, Високопреосвећени је истакао да посебно мјесто међу њима заузима Свети Јоаникије Липовац, Митрополит црногорско-приморски и са њиме пострадали свештеномученици и новомученици којима је и посвећен овај храм надомак Подгорице.

„Преко 100 свештеника који су понијели крст свога народа заједно са својим Митрополитом стигли су до данашње Словеније и тамо побијени заједно са народом. Хиљаде њих  без суда и пресуде је убијено а свештеномученик Јоаникије Липовац враћен у Србију, утамничен, тучен и пребијан и на крају убијен“, рекао је владика и подсјетио на вишегодишње безуспјешно трагање за његовим гробом испод Букуље код Аранђеловца.

Настављајући свето дјело апостола, епископа зетских, црногорских митрополита проповједајући и свједочећи Христово Јеванђеље, Христа као вјечну свјетлост, као живога и истинитога Бога којим се крштавамо, освећујемо и просвјећујемо и којим задобијамо освећење нашега пролазнога живота и претварање у вјечни и непролазни живот, Свети Јоаникије Липовац је уписан у књигу живота.

„Човјеково призвање је да кроз пролазни живот на земљи задобије вјечни и непролазни. Кроз вјекове су људи чезнули за Христом, за Царством небеским, које је Христос посвједочио и оставио и нама да будемо Његови свједоци. Наш народ je то свједочење Царства Небескога, посвједочење Новога завјета у крви Христовој,  потврдио и за Њега се опредјелио 1389. на Косову“ , рекао је Митрополит Амфилохије и додао: „Нажалост ови којима је Бог допустио да управљају народом, не знају шта значи Косовски завјет, да је то опредјељење за непролазно вјечно људско достојанство сваког земаљскога народа. Не знају јер се клањају само земаљским митовима и лажним идолима.“

Истиче да Свети Јоаникије није први мученик већ да је он само наставио мучеништво Светих Божијих страдалника који су за Христом ходили и понијели Његов Крст који кроз вјекове носи Црква и најсветији Божији људи. Велики је Божији дар да и ми као народ у Црној Гори имамо носиоце тога Крста који су посвједочили Христа и опредјељење за вјечно људско достојанство.

Архиепископ цетињски је нагласио да само људи који жртвују пролазно за оно шта је вјечно и непролазно, могу бити истински прави учитељи и да је та њихова школа она која васпитава и просвјећује на прави начин. Он је казао да школе које се темеље на дарвинизму, материјализму не просвјећују на прави начин Божије људе и зато је веома битно да се вјеронаука поново уведе у школе у Црној Гори.

У току Свете службе Божије, заједници Христовој данас је прибрана и мала Анђелија Пренкић.

Послије Литургије и опхода око цркве освештан је и пререзан славски колач. Након тога Митрополит Амфилохије је одслужио парастос Светом Јоаникију Црногорском и свештеномученицима и мученицима који су пострадали са њим од братске руке.

„Као што су пострадали Свети Јоаникије,

његови свештеници и народ који је у Христа вјеровао, за Њега се жртвовао, тако је и овај храм причасник њиховог страдања и мучеништва. Памтите, поготово ви старији, како је било мукотрпно да се подигне овај Храм. Био је миниран, прећено је да ће бити срушен, али ко што нијесу могли бити заборављени они који су себе за Христа жртвовали тако и овај храм није могао а да се не подигне овдје у њихову спомен и славу Божије љубави, доброте, мира, мудрости. Нека овај храм буде знак братског помирења и у Љешанској нахији и у овоме граду, и да помогне свима да се врате себи и својој мудрости. Све што се Бога дотакне оно је неразориво и непролазно па тако се и овај и сви други храмови и они у чију част су посвећени, закрштени именом и светињом Божијом приносе и уграђују у непролазни Свети град Јерусалим“, закључио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у бесједи на празник Светог свештеномученика Јоаникија и са њиме пострадалих свештеномученика и новомученика.

Благодарење Богу и заједничарење у радости храмовног славља настављено је уз трпезу љубави коју су припремили овогодишњи кумови славе, чланови Црквеног одбора Љешанске нахије који су кумство за наредну годину предали Ивану Радуновићу.

Весна Девић

Повезане вести

Вести