ПОНЕДЕЉАК, 12. 3. 2018 - 09:46

Извор: Митрополија дабробосанска

Митрополит Хризостом богослужио у Завидовићима

На Крстопоклону недељу, 11. марта 2018. године, Његово Високопреосвештенство г. Хризостом, Митрополит дабробосански, посетио је Завидовиће и у храму Светог Саве служио свету архијерејску Литургију.

Митрополија дабробосанска
Митрополит Хризостом богослужио у Завидовићима

Саслуживали су протојереј-ставрофор Мирко Николић, архијерејски намесник добојски; протојереј-ставрофор Зоран Живковић, парох завидовићки; јереј Марко Малеш, парох зенички; протонамесник Владимир Кукић, парох маглајски; и ђакон Будимир Гардовић.

Била је то друга посета Високопреосвећеног Митрополита завидовићком крају. Наиме, на Михољдан 2017. године службено је посетио и обишао поред Завидовића и Гостовић, манастир Удрим, Возућу и манастир Возућицу. Овог пута Високопреосвећени је боравио само у Завидовићима, али је након ручка са надлежним парохом највише разговарао о плановима за реконструкцију манастира Удрима, као и плановима да се у манастиру Возућици почне градити конак за потребу будућег братства (или сестринства) како Бог да. Углавном, у 2018. години највише пажње биће посвећено управо манастирима Удриму и Возућици. Високопреосвећени је позвао све прогнане и расељене Србе завидовићког краја да подрже њихова два духовна огњишта Возућицу и Удрим.

Високопреосвећени је говорио о поклоњењу Часном крсту Господњем, којем је трећа недеља Великог и Часног поста посвећена, и истакао: -Данас се поклањамо Часном крсту Господњем, оном крсту на којем је Господ и Бог наш Исус Христос самог себе принио на добровољно страдање како би нас ослободио свих наших гријехова, како би на крсту разапо наш гријех, али и да освети крст - симбол проклетства. Тиме је крст Господњи постао симбол духовне снаге, наша подршка у нашем уздизању до спасења. Не случајно, трећа недјеља Часног поста је посвећена Часном крсту, јер нам је након три седмице поста потребна духовна снага, укрепљење. Крст је сила, крст је знамење, Крст је спасење свима нама који вјерујемо. 

Повезане вести

Вести