НЕДЕЉА, 6. 2. 2022 - 09:15

Извор: ТВ Храм

Епископ Сава богослужио у храму Светог Василија Острошког: Сусрет са Христом преображава сваког човека (ФОТО/ВИДЕО)

Жеља нас води ка заједници са Христом и Христос препознаје нашу жељу и нашу веру. Христос стоји пред сваким од нас, потребно је само да и ми одговоримо са нашом жељом и расположењем за спасење у Христу, јер сусрет са Христом јесте спасење за свакога од нас, поучио је Епископ марчански Сава, викар Патријарха српског беседећи на евхаристијском сабрању у храму Светог Василија Острошког на Бежанијској Коси.

Телевизија Храм

Недеља о Закхеју и празник преподобне Ксеније римљанке, 6. фебруара 2022. торжествено су прослављени у храму Светог Василија чудотворца Острошког на Бежанијској Коси, евхаристијским сабрањем којим је предстојао Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског. 

Владици Сави саслуживао је велики број презвитерâ и ђаконâ Богом чуване Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће великог броја народа Божјег који се сабрао у храму посвећеном највећем чудотворцу и светитељу из рода нашега, који делатно благосиља литургијску заједницу њему посвећеног храма на Бежанијској Коси у којем се чува кувот са одеждама у којима су 1996. године, мошти Острошког чудотворца ношене у литији кроз Црну Гору и родну му Херцеговину.

После произнешених светописанских одељака Епископ марчански Сава је беседио говорећи о значају сусрета Закхеја и Христа. Сусрет са Христом преображава сваког човека, и тај сусрет рађа покајање чији је плод промена начина живота, окретање од зла ка добру. Видимо да Закхеј не само да враћа ако је некоме нешто узео, већ то враћа четвороструко. Покајање суштински из темеља потреса човека и мења га. Ово нам Јеванђеље показује, да је сваком човеку отворен пут ка Христу, да сваки човек може да сусретне Христа, да не постоји ни једна препрека за наше спасење, да не постоји ни један грех који је човек учинио, а да му Бог не може опростити, рекао је Епископ марчански г. Сава.

У наставку своје беседе Епископ Сава је говорио о Богу као безграничној Љубави и нашем заједничарењу са Њим. Потребно је да кренемо са жељом да сусретнемо Бога и да се из корена променимо, и то нам јеванђеље даје кроз мноштво примера, а данас слушамо о једном царинику који је уложио труд кроз смирење да би се сусрео са Христом. Жеља нас води ка заједници са Христом и Христос препознаје нашу жељу и нашу веру. Христос стоји пред сваким од нас, потребно је само да и ми одговоримо са нашом жељом и расположењем за спасење у Христу, јер сусрет са Христом јесте спасење за свакога од нас, закључио је Епископ марчански Сава, викар Патријарха српског. 

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести