НЕДЕЉА, 6. 2. 2022 - 09:25

Извор: ТВ Храм

Епископ Јеротеј богослужио у параклису на ВМА: Тек у сусрету са Богом и сами себе откривамо (ФОТО/ВИДЕО)

Када се човек сусретне са Богом, Бог га ослобађа старог, земаљског и човека страсти, и из њега излази духовни човек, онај есхатолошки човек, онај човек ка коме сви тежимо. То се дешава када се човек сусретне са Богом. Тек у сусрету са Богом и сами себе откривамо. Закхеј није био тога свестан, али тек када се десио тај сусрет са Богом он је то открио, рекао је Епископ топлички Јеротеј беседећи после прочитанох јеванђелског зачала на литургијском сабрању у параклису Светог Луке Симферопољског и Кримског при Војномедицинској академији у Београду.

Телевизија Храм

У прву припремну недељу за Велики пост - Недељу о Закхеју, 6. фебруара 2022. године, на празник преподобне Ксеније римљанке, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у параклису Светог Луке Симферопољског и Кримског при Војномедицинској академији у Београду. 

Преосвећеном владици саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће верног народа Божјег, међу којима је био велики број медицинских радника који са вером и надом у помоћ Божју, а молитвеним покровитељством светог Луке Симферопољског и Кримског, стављају себе у службу ближњих лечећи их и бивајући им утеха у најтежим моментима. 

Викарни Епископ топлички г. Јеротеј служио је у параклису у којем се од Лазареве суботе, 11. априла 2009. године, када је прослављена крсна слава блаженопочившег патријарха српског Павла, који се налазио на лечењу у Војномедицинској академији, редовно савршава света Евхаристија. 

Након прочитаних одељака из Светога Писма, Епископ топлички је произнео надахнуту омилију у којој је нагласио да се у данашњем јеванђелском одељку о Закхеју говори о тајни човека и тајни сусрета Бога и човека. Када се човек сусретне са Богом, Бог га ослобађа старог, земаљског и човека страсти, и из њега излази духовни човек, онај есхатолошки човек, онај човек ка коме сви тежимо. То се дешава када се човек сусретне са Богом. Тек у сусрету са Богом и сами себе откривамо. Закхеј није био тога свестан, али тек када се десио тај сусрет са Богом он је то открио, рекао је Епископ топлички Јеротеј. 

Ова јеванђелска прича нам поручује да не требамо да судимо људима, из овог Јеванђеља јасно видимо да су то ствари које превазилазе пали разум, ми то не можемо разумети логиком овога света, него тек просветљени благодаћу Духа Светога, ми можемо да разумемо духовне ствари, рекао је Епископ Јеротеј, и додао: Ово Јеванђеље нам казује шта је неопходно да бисмо се сусрели са Богом попут Закхеја. Потребно је да се издигнемо изнад самих себе, као што се Закхеј попео на дивљу смокву да би могао да сагледа оно духовно, а да превазиђе оно овоземаљско, закључио је Епископ топлички г. Јеротеј беседећи у параклису у којем се чува икона са моштима Светог Луке, великог руског архијереја, лекара, сликара и исповедника, донесена из Русије, као дар и благослов Патријарха московског и све Русије Кирила.

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести