ПОНЕДЕЉАК, 31. 1. 2022 - 10:42

Извор: ТВ Храм

Молитвено прослављен Свети Атанасије Велики - небески покровитељ храма у Плавим хоризонтима, богослужио Епископ топлички Г. Јеротеј (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ топлички Г. Јеротеј, викар Патријарха српског началствовао је на светом евхаристијском сабрању у понедељак 31. јануара 2022. године, на дан молитвеног прослављања светог Атанасија Великог и светог Максима Архиепископа српског, у храму посвећеном светом Атанасију Великом у земунском насељу Плави хоризонти. Епископу Јеротеју саслуживало је свештенство Архиепископије београдско –карловачке у молитвеном присуству многобројног верног народа.

ТВ Храм

После прочитаног светог Јеванђеља Епископ Јеротеј се верном народу обратио празничном беседом између осталог рекавши да се Господ обраћа својим ученицима говорећи им да су светлост свету, што значи да и ми православни хришћани треба да светлимо свету онако како Господ каже својим ученицима.

Даље у беседи, епископ Јеротеј је додао да треба да живимо јеванђелски, да живимо по заповестима Божијим и да својим добрим примером, дајемо пример другима како треба да живе.

Један такав пример својим животом дао је и Свети Атанасије Велики, кога данас прослављамо. Говорећи о животу Светог Атанасија, Епископ Јеротеј је рекао да је он био велики бранилац православља који је живео јеванђељем, и да је својим животом дао пример на који треба да се угледамо.  

Говорећи о значају вере, Преосвећени Епископ  Јеротеј је истакао да нам је потребан ум да би разумели јеванђелске истине, али да нам је потребно срце и послушање да би исправно живели у Цркви.

На крају свете Литургије поводом храмовне славе, а у славу и част  светог Атанасија Великог,  Преосвећени Епископ освештао је славске дарове и преломио славски колач.

Храм посвећен светом Атанасију Великом, светилнику и исповеднику вере православне у Архиепископији београдско-карловачкој је  храм у земунском насељу Плави хоризонти,  и једна  је од најмлађих цркава, стара свега 10 година.

Земљиште на коме је подигнута светиња у Плавим хоризонтима освештао је блажене успомене патријарх Иринеј 3. маја 2012. године. Темеље храма је патријарх Иринеј освештао 30. августа 2012. године. Изградња цркве је крунисана њеним освећењем руком блаженопочившег патријарха Иринеја 3. марта 2019. године.

Благочестива духовна заједница редовно се окупља на богослужењима у славу Господа и част Светог Атанасија у храму који чува велике светиње - честицу Часног крста и честице моштију светих Нектарија Егинског, Димитрија Мироточивог, Арсенија Сремца и Серафима Саровског. 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести