ЧЕТВРТАК, 13. 1. 2022 - 11:41

Извор: ТВ Храм

Епископ Јеротеј богослужио у манастиру Ваведење (ФОТО/ВИДЕО)

У четвртак 13. јануара 2022. године, када наша Света Црква молитвено прославља Свету Меланију и Светог Доситеја Загребачког Исповедника, Његово Преосвештенство Eпископ топлички Господин Јеротеј, викар Патријарха српског, началствовао је Евхаристијским сабрањем у манастиру Ваведење на Сењаку.

ТВ Храм

У својој архипастирској беседи Eпископ Јеротеј је између осталог рекао: „Свети Доситеј је био велики епископ, интелектуалац и велики човек. За време свог живота много је страдао, прво као епископ нишки за време Првог светског рата, а Други светски рат дочекао га је као првог митрополита загребачког и ту је већ у првим данима Другог светског рата пострадао од стране безгожних усташа који су га измученог вратили у Београд“.

На крају свете Литургије у славу и част Светог Доситеја Загребачког Исповедника, Епископ Јеротеј је освештао славске дарове и преломио славски колач. 

Благословом Патријарха српског Г. Павла и митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, 13. маја 2008. године, обављен је пренос моштију Светог Исповедника Доситеја, епископа нишког, а потом и митрополита загребачког. Кивот са моштима се налази са десне стране олтара манастира Ваведење. Упокојио се у манастиру Ваведење 13. јануара 1945. године после дугог и великог страдања.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести