НЕДЕЉА, 9. 1. 2022 - 12:01

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије богослужио у Бањалуци поводом Дана Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Трећег дана Рождества Христова, у недељу светих Богоотаца 9. јануара. 2022. године, када молитвено прослављамо и светог првомученика и архиђакона Стефана, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборној цркви Христа Спаситеља у Бањалуци, поводом Дана Републике Српске и 30. година њеног постојања.

ТВ Храм

Патријарху Порфирију саслуживали су Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем, свештенство и ђаконство уз молитвено присуство Преосвећене господе Епископа врањског Пахомија, зворничко-тузланског Фотија, пакрачко-славонског Јована, бихаћко-петровачког Сергија и многобројног верног народа међу којима су били и представници државних власти.

На крају свете Литургије Епископ Јефрем се речима благодарности захвалио Патријарху Порфирију на доласку и указаној љубави, а потом се архипастирском беседом верном народу обратио Патријарх Порфирије који је том приликом између осталог рекао: „Не можеш волети никога и ништа, ако не волиш своје родитеље, ако муж не воли жену, жена мужа, о каквој онда љубави према било коме или било чему говоримо, ако не можемо волети оног који је ту поред нас и дат нам да њему посведочимо да смо верни Христу. И моји су корени овде и знам добро своју ђедовину и знам да је ту на том месту дубоки корен вере Православне, вере хришћанске, а исто тако и на сваком центиметру ове дивне, благословене земље, а најпре благословене вама људима који сте положили веру у Христа, као почетак сваког вашег дана, почетак сваке ваше мисли, почетак свих ваших трудова и међусобних односа. Ако је љубав оно што нас везује, љубав према Христу и мир који добијамо од Њега, сигурно је онда да ћемо ту љубав и тај мир сведочити и свима другима који се на другачији начин моле Богу и имају другачије презиме“.

Након беседе Патријарх Порфирије је благословио славске дарове, а Митрополит Јоаникије је преломио славски колач поводм крсне славе Републике Српске.

Повезане вести:

Патријарх Порфирије на свечаној академији у Бањалуци: Православни идентитет се заснива на богољубљу и човекољубљу (ВИДЕО)

Празник Светога првомученика и архиђакона Стефана

Недеља светих Богоотаца

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести