ПОНЕДЕЉАК, 27. 12. 2021 - 09:32

Извор: ТВ Храм

Молитвени испраћај Епископа западноевропског Луке у манастиру Ваведења Пресвете Богородице на Топчидеру (ФОТО/ВИДЕО)

У понедељак 27. децембра на дан молитвеног прослављања светих мученика Тирса, Левкија, Филимона, Аполонија и других са њима, служена је света заупокојена Литургија у манастиру Ваведења Пресвете Богородице на Топчидеру, поводом упокојења блаженопочившег Епископа западноевропског Луке. Светом Литургијом началствовао је Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије.

ТВ Храм

Патријарху Порфирију саслуживали су Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије и Преосвећена Господа Епископи британско-скандинавски Доситеј, браничевски Игнатије, шумадијски Јован, милешевски Атанасије, рашко-призренски Теодосије, крушевачки Давид, будимљанско-никшићки  Методије, хвостански Јустин, хумски Јован, свешенство и свештеномонаштво из више епархија СПЦ у молитвеном присуству Преосвећене Господе епископа сремског Василија, банатског Никанора, бачког Иринеја, врањског Пахомија, нишког Арсенија, ваљевског Исихија, топличког Јеротеја, мохачког Дамаскина и марчанског Саве. Појао је хор Храма Светог Саве под диригентском палицом Катарине Станковић.

После свете заукупојене Литургије, Патријарх Порфирије је служио опело над земним остацима блаженопочившег Епископа Луке уз саслужење отачаствених Архијереја.

Након молитве над одром блаженопочившег Епископа Луке, по благослову Његове Светости пригодну беседу произнео је Преосвећени Епископ браничевски Г. Игнатије, у којој је између осталог поручио да је овај наш растанак привременог карактера.

"То је и блаженопочивши веровао јер тако нам је Господ обећао, за кога смо сви везани а то је да и ако умремо, да се не бојимо, јер ће нас Он васкрснути у посљедњи дан. Јер управо Он је тај хлеб живота који је с Неба сишао и сви који од њега једу неће умрети већ ће живети вечно ", навео је у својој беседи Епископ Игнатије и додао:

"Будући да је човек слабо биће, али тражи сигурност и често се везује за ствари које су око њега, за ствари материјалне и све оно што нас окружује, Дамаскинове стихире нас упућују на то да је све то пролазно, и да је то лажна нада. Једина нада је веровање у Господа нашега, јер је Он једини који има живот вечни. Наравно, смрт је трагедија и зато је у ствари Господ дошао да нас спасе, смрћу својом да нам дарује живот, зато што нико од људи рођених од мужа и од жене не може ову трагедију избећи. Сви смо наследници првороднога греха Адамовог чија је плата смрт. И зато је било непоходно да Господ дође, да Он постане човек, да сједини читаву природу са Богом, са Собом, јер једино у том сједињењу имамо живот вечни."

Након што су Архијереји узнели молитве за душу новопрестављеног Епископа Луке, земни остаци блаженопочившег Епископа Луке у пратњи Архијереја сахрањени су на гробљу манастира Ваведења Пресвете Богородице, где је служен помен.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
 
ТВ Храм

                    

ТВ Храм

                                

ТВ Храм

     

ТВ Храм

                           

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

                                         

        ***

Епископ западноевропски Лука (Ковачевић) је рођен 30. октобра 1950. године у Пискавици код Бања Луке. Богословију Света Три Јерарха у манастиру Крки завршио је 1971. године, а студије теологије 1982. године на Институту Светог Сергија у Паризу. Замонашен је 26. јуна 1976. године, а исте године на празник Светог пророка Јелисеја рукоположен је у чин јеромонаха од стране Епископа аустралијско-новозеландског Николаја. Од 1982. до 1992. године био је сабрат манастира Светог Саве у Илајну у Аустралији. Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, на свом редовном заседању 1992. године, изабрао је архимандрита Луку за Епископа аустралијско-новозеландског.
Чин епископске хиротоније у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду 17. августа 1992. године обавио је Патријарх српски Павле уз учешће већег броја архијереја. Исте године у манастиру Светог Саве у Илајну устоличен је у трон Епископа аустралијско-новозеландских. Године 1997. године изабран је за Епископа западноевропског са седиштем у Паризу, а уједно је обављао дужност администратора Епархије аустралијско-новозеландске све до 1999. године.Блаженопочивши Епископ Лука упокојио се у Господу у петак 17.децембра 2021.године  у Паризу.

ТВ Храм

Повезане вести

Вести