НЕДЕЉА, 12. 12. 2021 - 10:45

Извор: ТВ Храм

Свето Евхаристијско сабрање у храму Светог Саве на Врачару (ФОТО/ВИДЕО)

У недељу 25. по Духовима на дан када молитвено прослављамо Светог Мардарија Епископа америчко-канадског Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм


Патријарху Порфирију саслуживали су Преосвећена Господа епископи новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин, британско-скандинавски Доситеј, западноамерички Максим, источноамерички Иринеј, викарни епископи Патријарха српског ремезијански Стефан, топлички Јеротеј, хвостански Јустин, марчански Сава, умировљени канадски Георгије, свештеномонаштво, свештенство и ђаконство у молитвеном присуству верног народа и уз молитвено појање хорова храма Светог Саве под диригентском палицом Катарине Станковић.

Након прочитаних светописамских чтенија сабрано литургијско сабрање речима архипастирске поуке поучио је предстојатељ Српске Цркве, тумачећи јеванђелску перикопу о Милостивом Самарјанину.

Указујући на срж јеванђелске приче која се према богослужбеном правилу произноси у овај недељни дан, а која собом носи изобиље смерница и поука које се односе на наш однос према ближњима, Патријарх српски је између осталог рекао:

„Данас славимо Светог Мардарија, првог епископа на тлу Америке. Сви смо имали прилике да чујемо његово житије, да се упознамо с њим боље, а упознали смо га пре свега и изнад свега као светитеља Божијег. Оно што је била његова мисија на тим просторима јесте управо сведочење и проповед Јеванђеља и позив на превазилажење било каквих несугласица, неспоразума, разлика, дистанци међу људима, пре свега међу браћом, православним Србима у Америци, а онда и међу православном браћом уопште, па онда и са свим другим људима независно од тога коме припадају и на који начин се Богу моле. Све је призивао у јединство, у јединство у Христу, управо творећи и проповедајући реч апостола Павла који каже да је једно тело један дух и да су сви позвани у једну наду звања својега, јер је један Господ, једна вера, једно крштење, један Бог и Отац свију и један Исус Христос и један Дух Свети. То што је Свети Мардарије у своје време, не само проповедао него и испуњавао и реализовао, стоји до данас и наша Црква на тим просторима пре свега сведочи јединство у Христу, чува га међу собом и јесте једна Црква и један народ. То јединство се огледа пре свега у светој литургији, али и у сваком другом аспекту црквеног живота. Нека би Господ дао да реч Христову која каже да волимо читавим својим бићем Господа нашег и ближњег свога као самога себе буде алфа и омега, почетак и крај нашега живота."

BЕЗАНА ВЕСТ:

Свети Мардарије Либертивилски и Свеамерички

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести