СРЕДА, 16. 5. 2018 - 17:44

Извор: Епархија жичка

Слава храма Светог Саве у Краљеву

Дана 10. маја 2018. године у храму Светог Саве у Краљеву прослављен је празник Спаљивања моштију светитеља Саве на Врачару.

Епархија жичка
Слава храма Светог Саве у Краљеву

Поводом храмовне славе литургијско сабрање је било посебно свечано. Светом архијерејском Литургијом је началствовао Епископ жички г. Јустин. Саслуживало је мноштво свештенства из Краљева и других места Епархије жичке. Богослужењу је присуствовало мноштво верног народа, међу којима и председник Рашког округа г. Небојша Симовић, градоначелник Краљева г. Предраг Терзић, заменица градоначелника г. Марица Мијајловић, као и представници Војске, Полиције, краљевачких школа и других институција.

Лепоти прослављања празника допринело је појање певнице предвођене Иваном Трајковићем, као и црквеног хора. Учествујући у молитви, велики број верног народа је на позив Са страхом Божјим и вером приступите узео учешће у заједници Тела и Крви Христове.

За љубав показану приложништвом намењеним за градњу и улепшавање саборног храма, Епископ је уручио захвалнице градоначелнику Краљева и другим представницима градске власти, као и осталим заслужним појединцима који несебично помажу место које нас је сабрало на молитву.

Старешина храма протојереј Радоја Сандо је поздравио Епископа, представнике власти и све присутне и подсетио на лик и дело светитеља Саве и на оно што реч Светосавље значи. Протојереј Сандо је истакао поштовање које према овом дивном светитељу има не само српски народ, већ и други народи. Пример је бугарски народ у околини Трнова, где су поклоници из Краљева имали прилику да виде гроб Светог Саве и чују о чудесима која чини.

У обраћању сабрању, епископ Јустин је оживео лик младог Растка који одлази на Свету Гору и постаје монах Сава чије ће житије како за земног живота тако и по престављењу бити путоказ српском роду. Његова улога у формирању Српске Цркве, народности и државе је пресудна. Он је посебно важан и светли лик за васпитање будућих младих генерација. Владика се обратио и деци, која су присуствовала у великом броју, да треба да што више читају и науче о Светом Сави како би видели какви треба да буду. Осврнуо се на актуелну друштвену отуђеност и опасности које прете и брину све савесне људе.

-Црква је место где стичемо од Бога снагу да се боримо са бригама и проблемима, да их “препливамо као море које нас запљускује својим таласима“ и “да носимо бремена једни другима, и тако испунимо заповести Божије“. Она је потребна свима, младима и старима, високо и мање образованима, онима на власти и на сваком другом људском занимању. Само кроз Цркву ми као народ опстајемо као изворно и аутентично слободни, чему је доказ и 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве које ћемо прославити наредне године, истакао је Епископ Јустин.

По ломљењу славског колача и завршетку Литургије, за све присутне је спремељно послужење, а заједничење је настављено уз трпезу љубави.

Повезане вести

Вести