СУБОТА, 4. 12. 2021 - 13:23

Извор: Епархија бачка

Слава Световаведењске обитељи манастира Бођани

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Његове Светости Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији на празник Ваведења Пресвете Богородице, 21. новембра/4. децембра 2021. године, у Световаведењском манастиру у Бођанима. Преосвећеном владици Јеротеју саслуживао је Преосвећени Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, као и свештеномонаси, свештеници и ђакони Епархије бачке.

Епархија бачка

 

Беседећи по прочитаном јеванђелском одељку, владика Јеротеј је поучио присутне о значају и смислу празновања Ваведења Пресвете Богородице:

„Наша вера хришћанска је радосна вера; она није тужна, депресивна вера већ оптимистична вера, јер ми не сматрамо да је смрт крај овога живота већ верујемо у живот вечни, верујемо у Васкрсење Христово, верујемо да је смрт само двер, само врата кроз која пролазимо у живот вечни. Стога је наша вера радосна и ми увек треба тога да се подсећамо. И управо овде, у овом Божићном посту, са овим химнама, ми се на то подсећамо, да нам се полако приближава Божић, један од највећих хришћанских празника. На тај дан родио се Господ и Спас наш Исус Христос, Син Божји, друго Лице Свете Тројице, Који је са неба сишао и оваплотио се управо од ове Девојке Марије, чији празник данас славимо, и дошао у овај свет да би спасао нас људе од смрти и од греха. Зато треба да се радујемо и треба да подражавамо Пресветој Дјеви Богородици која је показала пут којим треба да идемо, уколико желимо да се и у нама духовно, благодаћу Божјом оваплоти Господ Исус Христос. Овај Божићни пост је најбоље време за то и стога ми, подражавајући Пресвету Богородицу по својим снагама и размишљајући о долазећем празнику, треба да размишљамо о томе и да посвећујемо један део свог времена молитви, читању Светога Писма, читању духовних књига и да се кроз пост – слабећи тело, а јачајући духовно – припремамо за овај велики празник који нам долази, а истовремено славећи и данашњи празник“, казао је Епископ топлички.

После заамвоне молитве, извршено је освећење славских дарова, после чега је Епископ топлички г. Јеротеј честитао славу братству Световаведењске обитељи, а свима присутнима је пожелео благословен празник и пренео им поздраве и молитвене жеље Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

Светој Литургији је присуствовао г. Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са Црквама и верским заједницама.

Повезане вести

Вести