СРЕДА, 1. 12. 2021 - 09:00

Извор: Епархијa бачкa

У Суботици откривен споменик краљу Петру I Карађорђевићу

У уторак, 30. новембра 2021. године, испред Соколског дома у Суботици, свечано је откривен споменик Краљу Петру I Карађорђевићу.

Епархија бачка

Свечаном откривању споменика је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин са свештенством и ђаконством Епархије бачке. Свечаности су присуствовали и представници Римокатоличке Цркве, као и републичких и локалних власти.

После откривања споменика, Преосвећени владика Дамаскин је служио помен Краљу Петру I Карађорђевићу, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Беседећи после помена, Епископ мохачки је пренео благослове Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, нагласивши да је Краљ Петар I Карађорђевић један од најдивнијих синова нашега народа. „Он је, попут нашег блаженопочившег патријарха Павла, био једна од највољенијих личности у нашем народу. То је заслужио својом скромношћу, својим начином живота, својим витештвом у борбама и зато што се увек ослањао на Господа. Али, оно по чему ћемо га посебно памтити, јесте љубав коју је имао према својој домовини, према својој Отаџбини и према своме народуˮ, поручио је Преосвећени владика Дамаскин.

Повезане вести

Вести