НЕДЕЉА, 21. 11. 2021 - 15:21

Извор: Инфо-служба Епархије бачке

Слава Светоархангелског манастира у Ковиљу

Епископ мохачки Дамаскин: „Као што анђели имају истрајност у добру, тако и ми треба да имамо истрајност у врлини. У нашим животима ми треба да имамо такве врлине какве имају свети анђели, а то јесте да целога свога живота славимо и хвалимо Бога.ˮ

Инфо-служба Епархије бачке

У недељу, 8/21. новембра 2021. године, наша света Црква молитвено прославља празник Сабора светог архангела Михаила и осталих небеских сила бестелесних. Овај празник уједно је и слава Светоархангелске обитељи у манастиру у Ковиљу, где је на светој архијерејској Литургији началствовао Епископ мохачки г. Дамскин, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке и братства Светоархангелског манастира.

По прочитаним јеванђелским одељцима, беседио је Преосвећени владика Дамаскин и истакао значај прихватања воље Божје и примене врлинâ у нашим животима, које имају свети ангели и архангели, а међу којима су: послушност, захвалност, служење и истрајност у добру и у смирењу. „На овај празник свети архангел Михаило, војсковођа војске небеске, врши смотру над нама хришћанима, јер ми смо његова земаљска војска. Налазећи се на овој земљи, ми смо стално на једном бојишту, стално смо на једном ратишту и свети архангел Михаило долази данас да види којој страни смо се ми определили, коме смо дали своје срце, коме смо окренули свој ум, коме смо дали своју душу и своје тело. У нашим животима ми треба да имамо такве врлине какве имају свети анђели, а то јесте да целога свога живота славимо и хвалимо Бога, Који нам је све дао, а, пре свега, дар живота – превео нас је из небића у биће; затим, да имамо ту послушност коју имају анђели према Богу, да и ми имамо ту послушност, како према Богу тако и према духовном нашем оцу и према нашим духовним властима. Исто тако као што анђели имају истрајност у добру, тако и ми треба да имамо ту истрајност у врлини, а та истрајност, драга браћо и сестре, није иста што и инат. Инат је пркос и долази најчешће од гордости, а истрајност коју имају анђели јесте истрајност у смирењу, јер анђели не служе само Богу него им је Господ дао да служе и људима и нашем спасењу. Зато и ми не само да служимо оним људима који су изнад нас, што је и сасвим природно – да поштујемо своје родитеље или да у Цркви поштујемо своје свештенике и епископе – него наше истинско смирење ми показујемо смиравајући се пред оним људима који су испод нас, за које ми мислимо да су испод нас, јер је Господ дао да – ако хоћеш да будеш први – да будеш свима слугаˮ, поручио је владика Дамаскин.

После заамвоне молитве извршен је чин освећења славских дарова, после чега је Епископ мохачки честитао братству манастирску славу, а свима присутнима пожелео је благословен празник.

Повезане вести

Вести