УТОРАК, 16. 11. 2021 - 09:35

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије у првој званичној посети Епархији бачкој (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије, стигао је у уторак, 16. новембра, у прву званичну посету Епархији бачкој.

ТВ Храм

Испред Саборног храма у Новом Саду, Његову Светост дочекао је Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин Иринеј, и Његово Преосвештенство викарни Епископ мохачки Господин Дамаскин, са свештенством и верним народом.

У пратњи Његове Светости стигао је и Његово Преосвештенство Епископ топлички Господин Јеротеј. Након свечаног дочека, Његова Светост началствовао је Светом Архијерејском Литургијом уз саслужење Преосвећене Господе Епископа, бачког Иринеја, зворничко-тузланског Фотија, крушевачког Давида, ваљевског Исихија, осечкопољског и барањског Херувима, толичког Јеротеја и мохачког Дамаскина.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Патријарх Порфирије се верном народу обратио беседом и између осталог рекао: "Радујем се кад идем у било коју Епархију и радујем се сусрету са сваким нашим Православним сабратом, и заиста нема разлике у слави између места и простора где год се служи Света Литургија, јер је она сабор Сина Божијег.  Света Литургија је простор у којем се пројављује и показује Црква као јединство у вери, нади и љубави свих оних који су се сабрали на једном месту, јединство са Богом.“

И додао:  "Увек постоји посебан додатак и посебна радост за мене. Посебну радост за мене данас  представља долазак у Нови Сад, да пре свега служимо Свету Литургију, да се видимо лицем у лице, и готово све вас лично познајем и ви познајете мене, и сваки долазак у Нови Сад, нарочито у последње време за мене представља повратак у очев дом, у најбољем смислу те речи. Где год смо, свуда је Господња земља,  свуда смо на своме, али ипак кад смо удаљени од свог корена, и духовног и биолошког, осећамо извесну ноту странствовања, а ја опет, опоростите на личној ноти, све што имам, а да ипак личи на нешто што вреди потекло је из ових крајева, из Епархије бачке, из Новог Сада. Духовна је радост и посебно сам духовно ганут што ево и данас, на дан храмовне славе Господ је хтео да се заједно молимо."

На крају Евхаристијског сабрања, поводом прославе празника Обновљења храма Светог великомученика Георгија и славе града Новог Сада освештани су славски дарови и преломљен славски колач.

На крају Свете Литургије, на предлог Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког Г. Иринеја, Свети Архијерејски Синод СПЦ је доделио Орден Светог Саве другог степена Велечасном жупнику Јакобу Фајферу из Оџака, у знак захвалности на досадашњој успешној сарадњи и његовом братском односу према СПЦ и српском народу, професору др Весни Туркулов, управнику Клинике за Инфективне болести Клиничког центра Војводине из Новог Сада, у знак признања за оданост Цркви и делатну љубав према ближњима показану кроз вишегодишњи плодоносан рад, а посебно кроз велики допринос у несебичној, храброј и надахњујућој борби против епидемије корона вируса, Покрајинском заводу за заштиту споменика културе из Новог Сада, поводом јубилеја, 70. годишњице оснивања, и у знак признања за велики допринос унапређењу културе и традиције нашег народа уопште, др Зорану Вапу, за велики допринос у унапређењу културе и традиције нашег народа.

Тим поводом речима захвалности се обратио Патријарх Порфирије који је истакао да сви ми људи имамо неке дарове. „Не постоји човек који нема неки дар и сви дарови су дати свакоме од нас на различите начине да би сваки дар служио једном јединственом дару, а то је дар љубави. Можемо га употребити на два начина, или у складу са љубављу или у скалду са самољубљем. Наша црква је  увидом Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина Иринеја препознала да сте ви који сте добили свако на свој начин особен дар искористили да дар буде у служби љубави. Дарове смо добили да бисмо служили Богу и ближњем. Ово признање јесте најскормније хвала, а ви сте много више учили од сваке речи која би могла да учини захвалност“.

Потом се поздравним словом и речима захвалности обратио и Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин Иринеј захваливши се градоначелнику Новог Сада, његовим сарадницима, представницима покрајина и свим драгим гостима који су дошли да увеличају овај празник.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести