СУБОТА, 6. 11. 2021 - 20:20

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Дани патријарха Павла у Никшићу

У организацији Епархије будимљанско-никшићке и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, у Никшићу 5. новембра 2021. године одржана је духовна манифестација „Дани патријарха Павла“.

Епархија будимљанско-никшићка

 

Речима добродишлице, у име организатора Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Методија, госте културно-духовне манифестације, представнике Општине Никшић и многобројну публику поздравио је мр Милорад Дурутовић.

Он је подсетио да су „Дани патријарха Павла“ настали из колоније Крст патријарха Павла, која је 2016. установљена у Чачку. Манифестација је добила убрзо свесрпски карактер, па се одржава у још неколико места: у Кућанцима, родном месту патријарха Павла, у Гацку, у Републици Српској, а од 2019. и у Никшићу за шта је добијен благослов Синода Српске Православне Цркве. Са идејом и по благослову тадашњег Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија одржава се и у Призрену, где је блаженопочивши патријарх Павле постао Владика, чији живот и најдубља осећања су везана за Косово и Метохију.

О значају ове духовно-културне манифестације говорио је Преосвећени Епископ Методије. На личност блаженопочившег патријарха Павла указао је књижевник Драган Лакић, предсједник Српске књижевне задруге. Анегдоте и приче из књиге „Штап патријарха Павла“, аутора Драгана Лакићевића, која је објављена у издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, читали су студенти са Студијских програма за српски језик и књижевност и за философију: Тијана Ћерић, Николина Ђуричковић, Бојана Шолаја и Лука Спасојевић.

Учесницима литерарно-ликовног конкурса „Наш патријарх Павле“ награде и плакете уручили су протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намесник никшићки, и проф. др Јелица Стојановић, председник Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори. На ликовно-литерарни конкурс „Наш патријарх Павле“ 2020. пристигао је велики број радова, у обје категорије - 109. Стручни жири за оцену ликовних радова, у саставу: проф. Вељо Станишић и проф. Марија Зековић, наградио је радове следећих учесника:

Шест најбољих ликовних радова ученика основних школа:

Борис Бањевић, 6 година – прва награда
Јована Перовић, 7 година
Матија Мотика, 7 година
Богољуб Џанкић, 12 година
Јована Станишић, 13 година
Анђелка Перовић, 14. година

Четири најбоља ликовна рада ученика средњих школа:

Јефимија Нинковић, 15 година (прва награда)
Милош Благојевић, 15 година
Лидија Адровић, 16 година
Нина Поповић, 17 година

Када је у питању литерарни дио конкурса, жири у саставу: проф. Бојана Пејовић и проф. Марија Јелић наградио је следеће радове:

Пет најбољих литерарних радова ученика основних школа:

Матија Балтић, 8 разред (прва награда)
Маша Радуловић, 8 разред
Драган Кадрић, 5 разред
Андријана Зорић, 8 разред
Алекса Ђалетић, 4. разред

Три најбоља литерарна рада ученика средњих школа:

Ђорђе Мугоша, 4. разред (прва награда)
Невена Јововић, 4. разред
Милун Бубања, 4. разред

У сали Црквено.народног дома Светог Василија Острошког уприличена је изложба радова са конкурса „Наш патријарх Павле“.

 

|

Повезане вести

Вести