ПОНЕДЕЉАК, 27. 9. 2021 - 20:17

Извор: ТВ Храм

Одговор духовника - Oпасност од лажних лекара

ПИТАЊЕ: Помаже Бог оче, Да ли је опасно посећивати лекаре који се баве био енергијама? Хвала и свако добро од Господа Вам желим.

ОДГОВОР ДУХОВНИКА: Драги брате, тешко је дати уопштени одговор на ово питање који би увек и свуда важио. Мислим да је опасно тражити помоћ у болести, на неки натприродан начин, изван Цркве. Ако је ко болестан телом, треба пре свега да се за помоћ обрати класичној медицини и оним докторима који имају ширину да признају и уваже и ону народну медицину, који ће радије употребити лековиту биљку из природе, него ли таблету направљену у фабрици, уколико биљка већ може да реши проблем. Добар доктор ће знати у којим случајевима лековито биље није довољно и тада ће применити одговарајући лек из апотеке. Такође добар доктор ће се пре свега старати да те научи како да сачуваш своје здравље, па тек онда да те лечи од саме болести. Потражи таквог лекара и онда се са њим консултуј око свих болести које те муче.

Ако је болест таква, да чак ни добри лекари не знају шта је узрок и како да те излече на природан начин, онда ти преостаје само да се молиш Богу и Светитељима да се на теби пројави какво натприродно чудо исцељења. У тим ситуацијама не треба се обраћати за чудесно и натприродно исцељење било коме изван Цркве. Нажалост постоје и многи лекари који немају ширину да прихвате било какав други начин лечења изузев оног који су научили студирајући медицину, или који су прописале неке фармацеутске компаније. Ако допаднеш код таквог лекара, може се лако десити да пострадаш уколико болујеш од неке неуобичајене болести, јер ће те они лечити неком од метода на које су навикли, потпуно превиђајући специфичност твоје конкретне болести. Такви лекари по правилу само преписују рецепте за одређену врсту лекова, свима без разлике и углавном своју пажњу усмеравају искључиво на отклањање последица болести, док се за сам узрок болести често уопште не интересују. Чувај се од таквих лекара. Поред класичне медицине, постоје и бројне друге природне методе лечења, које су вековима преношене са колена на колено, и које не претендују да пацијента лече на било какав мистериозан, натприродан начин, него дејствују на тело кроз неке биохемијске препарате или чисто механички.

Колико се мени чини, такве методе нису у директној супротности са нашом вером, те их можеш применити кад је потребно. Ту спадају на пример акупунктура и акупресура. По тим методама, на тело се делује механички променом крвотока или надраживањем нервних завршетака. Модерна медицина се често бави само делићима тела, ћелијама, ткивима, мембранама, и за многе поремећаје у организму то је заиста добар метод. Знатно мање се данашња медицина бави телом као целином, и много тога се не зна о раду читавих система органа и безбројним начинима на који они утичу једни на друге и на свеукупно стање организма. Врло добро је познато како сваки од система понаособ треба да функционише код здравог човека, али се мало тога зна какви све поремећаји настају када два тако сложена система са незнатним поремећајима, дејствују истовремено. Некад се последица таквих интеракција показује као поремећај неког сасвим другог система органа који заправо у датим условима функционише сасвим исправно, премда је резултат његовог рада погрешан, јер су погрешни фактори који зависе од неких других сасвим незнатно поремећених система. Тада ће те лекари лечити од болести коју немаш, и покушаваће да промене рад здравог органа, док ће прави узрок остати сасвим скривен од њихових очију.

Један од тако сложених система органа је крвоток. Он дејствује на све друге органе. Ако се нешто поремети у току крви, лако се може десити да се појаве симптоми разних других обољења. Колико сам разумео из твог писма, ти имаш проблеме са кичмом. То врло лако може да буде последица поремећаја у крвотоку. Кичмени пршљени не треба да додирују један други, и постоји велики број мишића дуж читаве кичме, који имају задатак да пршљене држе на извесном растојању. Ако крв не допире до тих мишића у довољној мери, они неће моћи да одрже то растојање и пршљени ће почети да се наслањају један на други. Ако је то заиста узрок проблема, онда разне масаже, акупресура и акупунктура могу да буду неупоредиво ефикасније методе у отклањању тог проблема, него ли све методе класичне медицине. Ако човек за кога си слушао да додиром помаже у оваквим проблемима не ради то помоћу неке натприродне и науци непознате биоенергије, него заправо масира и притиска одређене крвне судове и нервне завршетке те на тај начин лечи, онда ми се чини да можеш слободно да му се обратиш за помоћ. Ако пак он не притиска крвне судове и нервне завршетке, и ако не масира мишићно ткиво, него говори да је у питању каква науци непозната сила или енергија, онда је боље да таквог лекара заобиђеш. Бог је у овом свету поставио одређена правила и законе по којима овај свет функционише. Једно од темељних правила или закона је и закон о очувању енергије. Енергија се не може створити нити уништити, већ само може да прелази из једног облика у други. Ако претпоставимо да постоји нека биоенергија и да неки људи могу да управљају том енергијом, онда се намеће питање: шта спречава такве биоенергетичаре да ти одузму део твоје биоенергије? Ако би они својим пацијентима позајмљивали део своје сопствене енергије да би их исцелили, онда би било логично очекивати да се после два три излечена пацијента, потроши вишак енергије код лекара и он би се у том случају сам разболео ако би наставио да лечи.

Ако се пак ради само о томе да такав лекар на неки начин преусмери твоју сопствену енергију из неког здравог места у болесни орган, онда се намеће питање, зашто се за то преусмеравање енергије не би користило нешто од природних начина за транспорт енергије, као загревање, хлађење, проток крви, и други класични методи лечења. Зашто би био неопходан неки натприродан механизам, нешто што поседују само одређени изабрани људи? Пре ће бити да је све то варка и да не постоји никаква биоенергија, те да су у заблуди сви они који се тим послом баве. Њихова заблуда се највероватније заснива и одржава под дејством демона који лукаво настоје да пре свега те биоенергетичаре одржи у погрешном уверењу да су они нешто посебно, а затим и да многе пацијенте одрже у тој заблуди, с једне стране да они не би пронашли прави узрок своје болести, а затим и да би постали послушни тим биоенергетичарима. Преко њих демони, онда могу да дејствују на много људи.

Бог је свим људима без разлике дао разум. Неко има више, неко мање, али сви га имају. Наука се заснива на употреби разума, стога је и наука дар од Бога. Следствено и лечење које се заснива на употреби тих природних и свима доступних дарова је такође дар Божији. Тражити нешто више од тога, и полагати наду на неке мистериозне и нашем разуму несхватљиве способности одређених људи, чини ми се да је неумесно и потенцијално противно Богу и Божијем домостроју спасења за нас. То не бих ником саветовао. Стога, кад се суочиш са каквом било болешћу, поступај и размишљај овако. Ако је могуће да се болести ослободиш употребом свих ових истинских дарова Божијих, одлично. Ако то није могуће, онда се моли Богу да Он учини чудо и исцели те. Ако те исцели, слава Богу! Ако ти Бог не учини по твојој молитви, онда трпељиво поднеси болест до краја, знајући да: „Ко претрпи до краја, тај ће се спасти“.
 

Повезане вести

Вести