НЕДЕЉА, 19. 9. 2021 - 12:22

Извор: ТВ Храм

Хиротонија Епископа мохачког Г. Дамаскина, викара Епископа бачког (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије началствовао је у 13. недељу по Духовима, 19. септембра 2021. године, у Спомен-храму Светог Саве на Врачару Светом Архијерејском Литургијом и свечаним чином хиротоније изабраног и нареченог високодостојног архимандрита Дамаскина у чин Епископа мохачког, викара Његовог Преосвештенства Епископа бачког Г. Иринеја.

ТВ Храм

Предстојатељу Српске Православне Цркве су саслуживали Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован и Преосвећена господа Епископи  будимски Лукијан, бачки Иринеј, британско-скандинавски Доситеј, врањски Пахомије, шумадијски Јован, зворничко-тузлански Фотије, милешевски Атанасије, диселдорфско-немачки Григорије, брегалнички Марко, рашко-призренски Теодосије, горњокарловачки Герасим, крушевачки Давид, бихаћко-петровачки Сергије, нишки Арсеније, далматински Никодим, осечкопољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, захумско-херцеговачки Димитрије, моравички Антоније, ремезијански Стефан, диоклијски и изабрани будимљанско-никшићки Методије, топлички Јеротеј, хвостански Јустин, умировљени зворничко-тузлански Василије, умировљени канадски Георгије, умировљени средњоевропски Константин, изабрани викарни Епископи марчански Сава и хумски Јован, свештеномонаштво и свештенство из више Епархија СПЦ.

На почетку свечаног чина хиротоније изабрани и наречени Епископ је изведен кроз царске двери на солеју, где су око Патријарха стајали сабрани отачаствени архијереји. Том приликом после три привођења, док је у руци држао својеручно написано изложење православне вере, на питање Његове Светости Патријарха Порфирија: „Ради чега си дошао и шта иштеш од наше смерности?“, изабрани и наречени Епископ је одговорио: „Хиротонију архијерејске благодати, Светејши Владико, по сагласности и клирика најсветије Епископије мохачке.

Затим су изабраног и нареченог Епископа Патријарх и архијереји испитали какву веру он исповеда, на шта је одговорио Никео-цариградским Символом вере и Опширинијим исповедањима вере у којима је изложио догмате Свете Цркве са заветовањима на верност Цркви. Тада је изабрани и наречени Епископ узео свето Јеванђеље и потписано Исповедање вере и принео их Патријарху, који је исто ставио у Јеванђеље. Патријарх Порфирије је након тог чина предао Јеванђеље изабраном и нареченом Епископу, те су га затим увели у олтар на јужне двери.

Одмах затим је почела Света Архијерејска Литургија, да би, по освештаној богослужбеној пракси, након Трисвете песме, изабрани за хиротонију изведен на солеју пред Царске двери, одакле је вођен двојицом изабраних епископа викара уведен у олтар где је трипут обишао Часну Трпезу. У сваком опходу наречени и изабрани Епископ је целивао Часну Трпезу,  док га је сваког пута Патријарх благосиљао Часним крстом. Након тога, архијереји су привели изабраног Епископа пред Часну Трпезу, где му је Патријарх на главу положио крај омофора, а архијереји отворено Јеванђеље. Потом су сви положили руке на њега, док је Патријарх Порфирије читао молитве хиротоније.

По завршетку молитви Патријарх је новохиротонисаног Епископа Дамаскина обукао у сакос и омофор, а затим положио на њега крст, панагију и архијерејску митру свечано узглашавајући: „Аксиос!“ и „Достојан!“, што су свештенство и народ у радости отпевали. Потом су новохиротонисаног Епископа Дамаскина  целивали патријарх Порфирије и архијереји, а он је, потом, по први пут народ благословио трикиријама и дикиријама. На крају Свете Архијерејске Литурије, Патријарх Порфирије је на амвону упутио краћу поуку новохиротонисаном Епископу поучавајући га о значају службе коју је примио.

Затим је уручио архијерејски жезал Епископу Дамаскину говорећи: „Прими жезал овај да напасаш поверено ти стадо Христово! Послушнима нека буде за ослонац и укрепљење, а непослушне и непокорне упућуј и карањем и кротким васпитавањем, у Христу Исусу Господу нашем“.

Након тога новохиротонисани Епископ мохачки Г. Дамаскин је са амвона упутио своју прву архијерејску беседу. Посебном благољепију Свете Литургије допринело је молитвено појање мешовитих светосавских хорова под диригентском палицом Катарине Станковић.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести