ЧЕТВРТАК, 19. 8. 2021 - 13:33

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије: Наше име је хришћанин, а презиме православни (ВИДЕО)

Његова светост Патријарх српски Г. Порфирије данас је у Добоју након служења Свете Архијерејске Литургије, предводио Литију поводом славе града, а затим освештао и славске дарове испред зграде Градске управе.

ТВ Храм

По освештању Патријарх Порфирије је благословио сав окупљени верни народ те произнео свечану беседу у којој је између осталог истакао да смо сви радосни што славимо Преображење Господње и да нема већег повода да се окупимо, јер је само Преображење слава Божија и слава сваког човека. У том празнику је много садржаја и смисла за наше постојања, али пре свега остваривање Божије воље.

Патријарх Порфирије је поручио да знамо да је наше име хришћанин, а презиме православни. Србин, православни, хришћанин то је пун идентите додао је.

"Вера је оно што нас чини да јесмо једно, вера је оно на чему градимо међусобно поверење, вера је оно што нас чини да знамо да нас Бог воли", рекао је Патријарх Порфрије.

Истакао је да је неизмерно радостан што је прву посету Републици Српској и БиХ учинио управо у поносном и часном граду Добоју.

ВЕЗАНЕ ВЕСТИ:
Патријарх Порфирије служио Свету Архијерејску Литургију поводом славе града Добоја (ФОТО)

"Нека свако буде оно што јесте. Нека се свако моли Богу на свој начин, али свако да поштује онога другога", навео је Патријарх и поручио да ми имамо вековно искуство заједничког живота и да нису нама потребни издалека, најчешће самозвани, миротворци.

"Не кажем да их нема и искрених, али има их који не разумеју наш концепт живота, наше односе, наш идентитет."

Интереси наши јесу да свако буде оно што јесте ако је православни хришћанин Србин, да то буде и јесте, ако је Бошњак и Хрват, да то буде и заиста јесте, поручио је Патријарх Порфирије.

Повезане вести

Вести