ЧЕТВРТАК, 19. 8. 2021 - 09:38

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије служиo Свету Архијерeјску Литургију поводом славе града Добоја (ФОТО)

У четвртак 19. августа када наша Света Црква молитвено прославља Преображење Господње Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио je Свету Архијерeјску Литургију у цркви Светих апостола Петра и Павла у Добоју у Епархији зворничко-тузланској.

ТВ Храм


Патријарху Порфирију саслуживали су Њихова Преосвештенства Господа Епископ бачки Иринеј, врањски Пахомије, зворничко-тузлански Фотије, горњокарловачки Герасим, крушевачки Давид , ваљевски Исихије, свештенство и свештено монаштво из више епархија СПЦ у молитвеном присуству многобројног верног народа.

Преосвећени Епископ Иринеј је по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија и домаћина епархије Епископа Фотија беседио после прочитаног Светог Јеванђеља о самом празнику Преображења Господњег. Епископ Иринеј је говорио и о стратишту у Добоју, односно логору који је основан у Првом светском рату у овом граду. Он је истакао да је данашње окупљање благословено, и да српски Патријарх 83 године није био у Добоју и да је ово велики благослов за сав народ Епархије зворничко-тузланске.

Говорећи о Преображењу Господњем Епископ Иринеј је истакао да само Јеванђеље говори о догађају преображења, али да треба знати да у нашем језику када се неко преобрази значи да се догодила суштинска промена. У изворном језику та реч не значи то, него примити другачији изглед, открити се, пројавити се, али без измене суштине јер је Бог по природи неизмењив, а и као човек од зачећа сједињен, несливено и нераскидиво са Божанском природом као вечнога Сина и логоса Божијег.

Епископ Иринеј је додао да је Господ из љубави постао један од нас, и да нас недостојне Преображење Господње позива да будемо учесници самог празника, као што су Апостоли били учесници самог Преображења.

"Празник Преображења Господњег треба да схватимо као циљ и образац нашег живота", закључује Епископ Иринеј.

Након евхаристијског сабрања Патријарх Порфирије је заједно са Архијерејима, свештенством, мнонаштвом и великим бројем верног народа предводио Литију улицама града Добоја поводом градске славе.

После литије Патријарх Порфирије је освештао славске дарове и преломио славски колач испред градске општине Добој.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести