СРЕДА, 18. 8. 2021 - 17:53

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије: Христос треба да нам буде на првом месту у животу (ФОТО)

У среду 18. августа Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије у поподневним часовима посетио је Епархију зворничко - тузланску и храм Светих апостола Петра и Павла у Добоју. Патријарха Порфирија дочекао је Његово Преосвештенство Епископ зворничко – тузлански Господин Фотије, свештенство Епархије и мноштво верног народа.

ТВ Храм

Том приликом служен је свечани чин доксологије којим је началствовао архимандрит Доситеј Хиландарац у молитвеном присуству Њихових Преосвештенстава Господе Епископа бачког Иринеја, врањског Пахомија, зворничко-тузланског Фотија, горњокарловачког Герасима, крушевачког Давида и ваљевског Исихија.

Патријарх Порфирије је у својој поучној беседи између осталог рекао да је његово срце вечерас, уочи Преображења Господњег испуњено радошћу из разлога неизмерне љубави Божије, као и да је радостан што је дошао у крајеве одакле потичу и његови корени.

Он се подсетио и детињства и одрастања заједничког са Епископом Фотијем.

"И од најраније младости, од основне школе Владика Фотије и моја маленкост заједно смо расли" навео је Патријарх у својој беседи и додао да су и заједно васпитавали и хранили из ризнице наше Свете Цркве на Богословском факултету а окончали тај свој живот у свету заједничким новим духовним почетком у свештеној светоархангелској обитељи.

Истакао да Христос треба да нам буде на првом месту од било чега другог, као и да некада ми једни другима причамо о искушњима, о распећима, о тешкоћама, али да знамо да кад год је Господ био Први у нашем срцу да је све онда долазило на своје место.

"Кад нам је Бог био на првом месту и све остало, све друго само по себи због нашег поверења у љубав Његову али и због Његове љубави у односу на нас и силе и снаге којом нас обасипа, све остало друго је долазило на своје место", поручио је Патријарх Порфирије.

Додао је и да треба говорити Богу о деци много више него деци о Богу.  "То не значи, браћо и сестро, да упућујемо празне речи и да очекујемо да може бити плода. То значи све управо оно што сам рекао, да нам Бог буде на првом месту".

Ми смо, истакао је Патријарх Порфирије православни, јеванђељски народ, а то значи да је Јеванђеље наш живот.

На крају се захвалио на љубави и позиву и додао да је дошао заправо у свој дом. "Као што је и ваш дом пре свега ваше срце, отворено да буде и дом за нас који долазимо и као домаћи и као страни, али исто тако, браће и сестре, и моје и срца свих нас који долазимо овде су отворена за вас", рекао је Патријарх Порфирије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести