ПОНЕДЕЉАК, 9. 8. 2021 - 10:09

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије: Нема ништа савршеније од молитве (ФОТО/ВИДЕО)

У понедељак 9. августа када наша Света Црква молитвено прославља Светог Пантелејмона Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Николаја Мириклијског Чудотворца у Доњем Милановцу у Епархији тимочкој.

 
ТВ Храм


Патријарху Порфирију саслуживала су Преосвећена Господа Епископи тимочки Иларион, нишки Арсеније, буеносајрески и јужноцентралноамерички Кирило, далматински Никодим и изабрани Епископ марчански Сава, у присуству многобројног верног народа.

Патријарх је у беседи после Светог Јеванђеља навео да му је испуњено срце радошћу што је у могућности да се заједно са народом тимочке епархије, архијерејима и свештенством моли Богу. Ова живописна околина око нас је доказ љибави Божије, а лепота показује да сама од себе није могла постати. Та лепота природе украшена је вером православних Хришћана овог краја кроз векове. И нема ништа савршеније од молитве коју човек упућује Богу за добро својих ближњих и спасење света.

Патријарх је додао да је Бог дошао у свет и оваплотио се да покаже шта је здраво и шта је правилно, јер кад год неко од нас неки грех чини он нема мира у себи. Човеку грех уноси немир и дисхармонију у њему и тада је поремећено унутрашње биће, али Господ је дошао да нам покаже шта је добро, а шта је зло.

Патријарх је апострофирао да је Господ дошао у свет као љубав и подсетио да је љубав према Господу и ближњем смисао живота. Кад волимо Госпда и кад нам је Он на првом месту све ће бити добро. Кад волимо Бога онда живимо по заповестима Његовим. Кад волимо Бога наш живот не може бити погрешан истакао је Патријарх, наводећи да морамо знати да све што црпимо из Јавенђеља неће бити драго онима који не желе заједницу са Богом и не желе да живе у врлини, јер Господ позива на љубав и Он одбацује сваку гордост, грех и мржњу. Патријарх је на крају своје поучне беседе верном народу говорио о Светом Великомученику Пантелејмону, његовом животу и њему као мери и критеријуму, и као Светитељу на кога треба да се угледамо.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести