ПОНЕДЕЉАК, 2. 8. 2021 - 12:00

Извор: ТВ Храм

Ново братство манастира Дуге Њиве

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је 1. августа 2021. године свету архијерејску Литургију у манастиру Светог пророка Илије на Дугој Њиви.

Епархија зворничко-тузланска

Била је то прва канонска посеета Преосвећеног Владике од како је у манастир пристигло ново братство превођено високопреподобним игуманом Теофилом (Ђуричићем).

Поздрављајући новог братство требавске светиње речима пастирске поуке, Владика је пожелео да игуман Теофил са својим братством иде путем врлине, монашким светогорским путем, али и светосавским путем којим су ишли српски монаси одвајкада: - Лично сам се уверио, боравећи у манастиру Ковиљу, да што је манастирски типик строжији више братије и посетиоца има јер благодат Божја обитава на то месту.

Дугогодишња традиција Требаве је да се Свети пророк Илија прославља у недељу пре самог празника. Божанственом Литургијом је началствовао епископ Фотије, док су саслуживали у братској љубави и Христовој оданости архимандрит Гаврило (Стевановић), игуман манастира Светог Николаја на Озрену; архимандрит Нектарије (Тешић), игуман манастира Часног Крста у Сувом Пољу; игуман Павле (Тица), игуман манастира Свете Тројице у Подновљу; јеромонах Јелисеј (Ђукић), сабрат манастира Свете Тројице у Подновљу; и ђакон Немања Спасојевић.

У току свете Литургије, Епископ је рукоположио теолога Горана Новића из Осиње у свештени чин ђакона. Свето сабрање је молитвеним појањем украсио Византијски хор Свети Роман Мелод из Брчког.

Након литургије преломљен је славски колач са кумовима славља Синишом и Бранкицом Лукић, а затим је молитвено сабрање настављено за трпезом љубави у манастирском конаку.

Повезане вести

Вести