ЧЕТВРТАК, 8. 6. 2023 - 12:03

Извор: Епархија зворничко-тузланска.

Литургијски прослављен празних Светих мученика звроничкотузланских у Бијељини (ФОТО)

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служиo je данас 8. јуна 2023. године свету архијерејску Литургију поводом прве прославе Светих мученика зворничкотузланских у Саборном храму рођења Пресвете Богородице у Бијељини.

ТВ Храм

На редовном мајском засједању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве 2022. године, милошћу Божијом, а на приједлог Његовог Преосвештенства епископа зворничко-тузланског господина Фотија,уврштени су у ред светих наше Помесне Цркве свештеници и цивили мученички пострадали током XX вијека на простору Епархије зворничко-тузланске.
 
Тако ћемо се од данас на овај дан сјећати оних који животе своје положише не желећи да се одрекну Христа. Сјећамо се жртава добојског логора, мученика влајићких, рожањских, осмачкодубничких, дрињачких, бродских, шековићких, забрђских, врањачких, лопарских и сијековачких и других невино пострадалих.
 
Владика Фотије је у обраћању вјерницима рекао да је ово одлука Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве и Комисије за канонизацију при Сабору који су на прошлогодишњем мајском сабору донијели одлуку да буду проглашени мученицима страдали Срби у 20. вијеку на простору Епархије зворничко-тузланске.
 
Владика Фотије је истакао да мучеништво српско непрестано траје, те да пред Богом ниједна жртва не пропада.
 
"Цио 20. вијек српски народ је распет, прогањан, убијан, распињан на разне начине", рекао је владика Фотије и нагласио да је Бог моћнији од свих тих империја земаљских.
 
Његово преосвештенство је истакао да је и овај празник данас побједа српског народа, српске Цркве, побједа страдалника над непријатељима који су их мучили.
 
"Њихова судбина се не зна, али наши људи и наши мученици су сада канонизовани и више не вршимо парастосе за њих, него им се молимо као светитељима. Мучеништво зворничкотузланских мученика остављено је не за награде овоземаљске, него вјечне", нагласио је владика Фотије.
 
Његово преосвештенство је рекао да Бог све види и Црква све чува.
 
"Побједа је увијек на страни Божијој и људи који су уз њега", поручио је владика Фотије у обраћању бројним вјерницима.
 
Владика Фотије је напоменуо да су распета многа српска браћа, многи православни хришћани на мјестима гдје су ратови.
 
"И ми смо овдје распети у нашој Републици Српској јер није лако очувати се да будемо православни Срби, да сачувамо православну вјеру", рекао је владика Фотије.
 
Његово преосвештенство је поручио да се треба борити да са Запада не буде унесен отров у просвјету, лажним учењима и родним теоријама, законима содоме и гоморе.
 
"Морамо своју омладину спасити од зла, овог отрова, од сатанизма и ту нам требају мудре главе које воде државу и знају да кажу не, ми то нећемо дозволити нашој дјеци, јер ми имамо своју православну традицију и то хоћемо нашој дјеци", напоменуо је владика Фотије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести