ПОНЕДЕЉАК, 26. 7. 2021 - 07:47

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Манастир у етно селу Станишићи: Архијерејска Литургија и рукоположење

Владика Фотије: Духовна радост ових дана траје у нашој Епархији. Имамо доста нових младих ђакона и свештеника, хвала Богу. Приступају Цркви својој као свештенослужитељи да преузму јарам Христов, да се заједно боримо на овом месту за свето православље, али и за наш, слободно можемо рећи, српски идентитет који је ових дана угрожен. Али, не заборавимо да је Црква увек била, браћо и сестре, на месту страдања и на голготи.

Епархија зворничко-тузланска

У Недељу пету по Духовима, 25. јула 2021. године, на празник Чудотворне иконе Богородице Тројеручице, светом архијерејском Литургијом у манастиру Светог Николе у Етно селу Станишићи код Бијељине началствовао је Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије, уз саслужење протојереја-ставрофора Радомира Никчевића, протојереја Славољуба Милошевића и ђакона Немање Спасојевића.

Током свете Литургије Епископ је рукоположио г. Бојана Крстановића, вероучитеља из Брчког, у свештени чин ђакона.

- Радујем се јер смо и данас имали рукоположење оца Бојана у чин ђакона. Духовна радост ових дана траје у нашој Епархији. Имамо доста нових младих ђакона и свештеника, хвала Богу. Приступају Цркви својој као свештенослужитељи да преузму јарам Христов, да се заједно боримо на овом месту за свето православље, али и за наш, слободно можемо рећи, српски идентитет који је ових дана угрожен. Али, не заборавимо да је Црква увек била, браћо и сестре, на месту страдања и на голготи, беседио је владика Фотије.

- Оно што је карактеристично за православље јесте да оно никада није угрожавало друге вере и нације. Нема жељу да угрожава и поробљује друге. Оно има унутрашњу снагу којом су Света браћа Кирило и Методије покрстили словенска племена, али то нису радили присилом и мачем него Благовешћу Христовом. Зато ми, у историји, врло често изгледамо побеђени и поражени као и Христос разапет на Крсту. Он је у том тренутку изгледао као најбеспомоћнији човек, али је трећег дана устао у свом славном Васкрсењу, рекао је епископ Фотије.

- Икона Тројеручице Хиландарске је велика светиња коју је Свети Сава донео са иконом Млекопитатељицом на Свету Гору и до данас се она налази у Хиландару као игуманија тог манастира. Верујем да би било добро да ми Срби, поред тога што имамо иконе своје крсне славе у кући, обавезно имамо и икону Богородице Тројеручице, истакао је владика Фотије.

Повезане вести

Вести