ПОНЕДЕЉАК, 26. 7. 2021 - 08:25

Извор: ТВ Храм

Литургијско сабрање у Светоархангелском манастиру у Ковиљу (ФОТО)

У понедељак 26. јула када наша Света Црква молитвено прославља Сабор Светог Архангела Гаврила Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је Свету Архијерејску Литургију у Светоархангелском манастиру у Ковиљу. Патријарху Порфирију саслуживали су Њихова Преосвештенств Епископ ваљевски Г. Исихије, викарни Епископ топлички Г. Јеротеј, изабрани Епископ хвостански Г. Јустин, изабрани Епископ марчански Г. Сава, свештенство и монаштво више епархија Српске Православне Цркве.

После прочитаног Светог Јеванђеља Патријарх Порфирије је између осталог говорио о прaзнику Светог Архангела Гаврила и истакао да је то слава ковиљског братства и многих других храмова код нас. 
 
Патријарх је навео да је Бог створио анђелски свет да служи људима на путу спасења и да је Бог показао да је љубав, јер је свим свесним бићима дао слободу. Анђелски свет је створен да служи нашем спасењу и предање цркве каже да свако има Анђела чувара, и они су ту да служе љубави Божијој, цркви Божијој и људима, али у том свету има оних који су помислили да без Бога могу бити Бог, тако и ми често мислимо да можемо сами без Бога. За такве људе смо позвани да се молимо и треба да се угледамо на Анђеле, да читав свој живот претворимо у службу Божију и у молитву.
 
Патријарх је још додао да Христос треба да буде центар нашег живота и да угледајући се на Њега треба да будемо бољи, треба у себи да обнављамо Христа и ми Христом да се обнављамо, Господ Исус Христос треба да буде темељ нажег живота. Патријарх је поручио да треба да будемо послушни, да будемо у смирењу и да будемо послушни Христа ради.
 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести