УТОРАК, 24. 4. 2018 - 09:40

Извор: СПЦ

Завршена обнова манастира Светог Јована Крститеља на Јордану

У уторак, 17. априла 2018. године, одржана је званична свечаност у знак обележавања завршетка обнове манастира Светог Јована Крститеља на западној обали реке Јордана. Ова најновија рунда обнове коју је током протеклих неколико година проводила Патријаршија у Јерусалиму, имала је за циљ да поправи штету коју је манастир претрпео током Шестогодишњег рата 1967. године. Манастир је такође био жртва вандалског чина током саме оправке када су нападачи провалили у цркву, поломили рачунар и оставили графите.

СПЦ
Манастир Светог Јована Крститеља на Јордану

Рестаурацију цркве и њених суседних конака проводио је Теодосиос Митропулос, архитекта који је радио на Светом гробу. Свечаности је присуствовао Његово Блаженство Патријарх јерусалимски г. Теофило и многи свештеници и службеници Јерусалимске Патријаршије, као и неколико војних представника.

Манастир је поново отворен за посетиоце 29. јануара, док су завршне поправке и даље биле у току. Пројекат је коначно окончан у уторак инсталацијом водовода и електричног напајања уз дозволу и сарадњу израелске војске и цивилне управе.

Према црквеном предању, крај Витаваре, источно од Јерихона, у којем се налази манастир, сматра се местом крштења Господа нашег Исуса Христа руком Светог Јована Крститеља. Такође се верује да су на овом месту Израиљци прешли реку Јордан под Исусом Навином. Штавише, у близини, у пустињи, налази се и пећина у којој је живео Свети Јован Крститељ.

Манастир, који је стајао на овом месту још од четвртог века када је Света Јелена подизала цркве и манастире у Светој земљи, рушен је и обнављан неколико пута током столећа.

Извор: Јерусалимска Патријаршија (са  енглеског Инфо служба СПЦ)

Повезане вести

Вести