ПОНЕДЕЉАК, 28. 6. 2021 - 20:15

Извор: Радио Слово љубве

Његова Светост свечано дочекан у Крушевцу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије се на Видовдан, након Свете Литургије у Манастиру Грачаници и парастоса на Газиместану, упутио ка Крушевцу, где је, у поподневним часовима 28. јуна, свечано дочекан у цркви Лазарици.

ТВ Храм

Патријарха је у граду који прославља 650 година од оснивања дочекао Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид, са многобројним сабраним народом, свештенством и монаштвом Богом спасаване Епархије крушевачке, припадницима Војске Србије и бројним представницима друштвеног, јавног и културног живота, а како сазнаје Радио "Слово љубве", свечани дочек - доксологију је служио архимандрит Дамаскин (Грабеж), изабрани Епископ мохачки. У молитвеном сабрању су учествовали Архијереји СПЦ, Његова Преосвештенства Епископи шумадијски Јован, нишки Арсеније, врањски Пахомије, зворничко-тузлански Фотије, британско-скандинавски Доситеј, тимочки Иларион, ремезијански Стефан и изабрани Епископ марчански Сава.

Патријарх Порфирије се у топлом обраћању сабранима, подсетио да је војску служио управо у Крушевцу, где је начинио и "прве своје, почетке артикулисања, кораке вере", почео да размишља "да не може бити да је човек рођен да би му се живот претворио у бесмисао"...  Много пута као војник је тада у слободно време лежао на 20-30 метара од цркве Лазарице и "покушавао у разним облицима да скицира овај свети храм". "Биће да је Кнез Лазар својим молитвама скицирао Онога за Којим ћу не много касније поћи", рекао је Патријарх Порфирије и додао да жели да искаже велику захвалност "граду Крушевцу и свима који у њему живе у љубави Христовој, свима онима који, било да то знају или не, јесу заправо духовни потомци кнеза Лазара и, било да то знају или не, засигурно иду његовим стопама".

Патријарх Порфирије је такође подсетио да је данас био у Грачаници и на Газиместану, и поновио једну реченицу коју је тамо изрекао, да је "наша вера, вера парадокса - онај ко хоће логички да разуме Јеванђеље Христово, тај је унапред осуђен на неуспех и на промашај”. Наша вера је вера љубави Божије према нама и наше према Богу и "састоји се сва у парадоксима, јер љубав је не само нелогична, она је и антилогична, боље рећи, надлогична" рекао је Свјатјејши, додавши да математици и интересу ту нема места. "Ту има места само нашој потреби да у своју душу, своје срце, сместимо сваког човека, а ту често наилазимо на законе који су по логици овога света, неприхватљиви", рекао је Патријарх српски који је напоменуо да ћемо "по закону љубави, по томе да љубимо читав свет и све људе", бити препознати као неко ко носи печат и име Христово.

На данашњи дан морамо знати и научити лекцију шта је свети кнез Лазар учинио, напоменуо је Патријарх Порфирије: “Он се определио се за веру, и то не за макар какву веру. За веру у Христа распетог и васкрслог, а не за вечеру. Наравно, није презрео вечеру, није хтео да каже да нам вечера није потребна, вечера као символ овог света створеног и пролазног, него је само хтео да каже - узалуд је вечера, узалуд је овај свет, узалуд је било која врста победе, слава, богатство. све оно што човек може да замисли, ако нема Христа, ако није утемељен на Христу”. "Свети кнез Лазар је посведочио да је Христос тај бисер, тај темељ, камен угаони без кога не можемо и да када је Он на своме месту у нашим срцима и у нашим животима све остало ће бити онда на своме месту" поучио је Патријарх Порфирије и наставио:

"И вечера, то јест и успех и слава и богатство - све ће добити свој непролазни смисао ако буде оплођено и прожето Христом, то јест, ако све што имамо будемо видели примили као дар од Бога који смо добили да бисмо делили са другима, да бисмо своју љубав кроз то што имамо потврдили у односу на ближњег”, рекао је Патријарх Порфирије.

"Свети Кнез Лазар нас је учинио својим опредељењем још једанпут Христовим следбеницима, Христовим ученицима. Потврдио је да је он Светосавац, да је он Христов, али у исто време и нас још једанпут утврдио на путу Христовом" нагласио је Патријарх Порфирије.

"Када наше срце куца Лазарицом, оно постаје веће од свемира, веће од космоса, оно не само да проширује наше историјско биће, него нас већ овде и сада чини учесницима Царства Божијег", рекао је између осталог Патријарх српски у закључку беседе.

Беседу Патријарха Порфирија, коју у целини можете чути и погледати у наставку:

Повезане вести

Вести