УТОРАК, 22. 6. 2021 - 16:21

Извор: Митрополија дабробосанска

Духовски понедељак у Устиколини

На други дан празника изливања Светога Духа на апостоле, 21. јуна 2021. године, свечано је прослављена крсна слава храма у Устиколини, известила је Митрополија дабробосанска. Свету архијерејску литургију служио је Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење јереја: Душана Андрића и Марка Јаковљевића и ђакона Будимира Гардовића.

Митрополија дабробосанска

Након Свете Литургије обављен је трократни опход - литија око светог храма, благословљено је славско жито и преломљен славски колач.

У празничној бесједи Високопреосвећени је, прије свега, честитао велики празник Духа Светога и крсну славу храма  и Цркве божије у Устиколини те истакао: ''.............првобитну Заједницу Бога и човјека уништиле су двије људске гордости. Прва, она у рају када праотац Адам желећи да се изједначи са Богом преступи заповјест божију и окуси од плодова дрвета познања добра и зла. Друга, жеља и покушај синова људских  да градњом познате Вавилонске куле досегну до самога Бога. И једна и друга гордост  биле су трагичне за човјека и људску заједницу........ Гле, данас  Дух Свети обнавља и утврђује  Заједницу - Цркву Христову  и умјесто оног вавилонског хаоса када нико никога на разумјеваше, данас сви на својим језицима разумјеше проповједи светог апостола Петра и осталих светих апостола. Обични галилејски рибари, које називаше аграматима (неписменима) данас постадоше мудраци Духа Светога. Данас Духом Светим разумјеше све оно што им је Учитељ говорио док су га пратили по Јудеји и Галилеји......''

Повезане вести

Вести