ЧЕТВРТАК, 17. 6. 2021 - 10:29

Извор: Епархија шумадијска

Архијерејска Литургија у манастиру Светог Георгија у Ћелијама

Дана 16. јуна 2021. године, када Црква празнује Светог мученика Лукилијана и друге са њим, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован је служио Божанствену Литургију у манастиру Светог Георгија у Ћелијама код Лајковца.

Епархија шумадијска

Саслуживали су игуман манастира Пиносаве архимандрит Петар, игуман манастира Ћелије Доситеј Хиландарац, гости из Епархије ваљевске протојереј ставрофор Томислав Цветиновић и протонамесник Зоран Марковић, архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Мирослав Филиповић, јеромонах Серафим из манастира Тресије, протонамесник Бојан Чоловић, протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

За певницом су појали и у олтару чтецирали студенти теологије из Ћелија и Петке.

Литургији су молитвено присуствовале игуманија Евгенија из манастира Клисуре, где је својевремено крштен владика Јован, и игуманија Анастасија из манастира Дивостина.

Литургији су присуствовали и представници Војске Србије пуковник Звонко Марић, пуковник у пензији Борисав Гроздић и потпуковник Момчило Младеновић, што је по речима епископа Јована доказ колико је битно да ми хришћани имамо сећања, јер ни након двадесет и три године од како отац Доситеј није у војној служби, његове колеге и пријатељи га се и даље сећају и посећују, што значи да је и у Војсци оставио трага.

Следујући древној пракси Отаца, у току свете Литургије Епископ је крстио Катарину, кћерку вероучитеља Николе Иванковића и његове супруге Тање.

На малом входу Епископ је одликовао игумана манастира Ћелије Доситеја Хиландарца достојанством архимандрита. У поуци архимандриту Доситеју том приликом Епископ је између осталог рекао да му се одликовање даје најпре као подстрек на даље још усрдније служење али и као знак признања за све што је учинио од када је дошао у Епархију шумадијску и манастир Ћелије.

После читања јеванђелског зачала Епископ је поучио верни народ надахнутом беседом.

Након Литургије у порти манастира је послужена трпеза љубави за све присутне на којој је архимандрит Доситеј заблагодарио Епископу, браћи свештеницима, пријатељима и верном народу који заиста од срца помажу обнову светиње која се обнавља великом брзином у славу Божју и Његовог угодника Светог Георгија. Архимандрит Доситеј је заблагодарио Епископу на одликовању које је знак православне вере, највећим свештеним символом, крстом Христовим. Том приликом је и истакао важност речи Епископа да се у том одликовању састоје три благослова: да га крст подсећа на спасење, други благослов је да га подстиче на смирење, а трећи благослов, који је игуман Доситеј обећао да ће испунити чим се заврше радови на конаку, јесте умножење братства.

После трпезе, Епископ је обишао радове на манастирском конаку који се приводе крају и задовољан изведеним радовима дао предлоге и сугестије за завршетак истих.

Игуман манастира Ћелије архимандрит Доситеј Хиландарац

Повезане вести

Вести