СУБОТА, 22. 4. 2023 - 13:49

Извор: ТВ ХРАМ

Обележавање годишњице пробоја логора у Јасеновцу - Епископ Јеротеј: Новомученици који су овде пострадали показују нам тријумф Живота Вечног (ФОТО)

У храму Светог пророка Илије у Млаки, у суботу 22. априла 2023. године, молитвено је обележена 78. годишњица од пробоја логора у Јасеновцу.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију, уз саслужење Преосвећене господе Епископа пакрачко-славонског Јована и шабачког Јеротеја, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

На крају свете Литургије, Преосвећени Епископ Јеротеј освештао је славске дарове и преломио славски колач.

У поучној беседи, Епископ Јеротеј је рекао да су се на овом месту показали сви распони људског бића, од крајњег нечовештва и мржње до светости. Ово место у то време је представљало у ствари оно што Свето оци називају адом или паклом. Деловало је као да је смрт овде тријумфовала. Али, дубоко испод у ствари живот је победио. Можда то у ове дане најбоље осећамо, у ове дане када прослављамо Пасху, празник над празницима. Из перспективе победе живота над смрћу, ми можда можемо и најдубље да доживимо ову тајну која се овде десила. Сви новомученици који су овде пострадали нам показују тријумф живота над смрћу, али не овог времена пролазног, него Живота Вечног, јер сви су они били крштени, чланови Цркве, живели су Христом, родили су се у Христу и страдали су зато што су сведочили Живога Бога, што су сведочили Христово Васкрсење.

Опширније о овом догађају ускоро на програму Телевизије Храм.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести