НЕДЕЉА, 30. 5. 2021 - 15:37

Извор: Радио Слово љубве

Патријарх Порфирије: Епископи, свештеници и монаси служе Тајну Христову

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је, у Недељу Самарјанке 30. маја 2021. године, Светом Архијерејском Литургијом у Храму Светог Саве, уз саслужење Преосвећених Епископа:

Радио Слово љубве

крушевачког г. Давида, бихаћко – петровачког г. Сергија, тимочког г. Илариона, нишког г. Арсенија, далматинског г. Никодима, осечкопољског и барањског г. Херувима, захумско – херцеговачког г. Димитрија, моравичког г. Антонија, ремезијанског г. Стефана, мохачког г. Исихија и новоизабраних Викарних Епископа јеромонаха Јеротеја (Петровић), сабрата Светоархангелског општежића у Ковиљу са титулом Епископа топличког; јеромонаха Саве (Бундало), сабрата манастира Свете Петке у Загребу, са титулом Епископа марчанског.

Литургијску омилију на прочитано Јеванђелско зачало произнео је Преосвећени Епископ крушевачки г. Давид напомињући да  „Жена Самарјанка као да говори у име целога света. Свих људи, свих времена који имају исту потребу – да пију и да једу. Јер без једнога или другога није могућ опстанак“. Самарјанка представља све нас до тренутка док схватимо да вода и хлеб насушни нису довољни. „Међутим, тек у разговору са Оним који јесте Насушни хлеб, Насушна храна, Небески хлеб, Небеска храна, Небеско пиће. Што долази покајањем, што долази након вапаја да престане замор за стицањем најосновнијих добара, тек тада ствари постају другачије и све се мења“, рекао је Епископ Давид указујући да тек на речи Самарјанке Господ открива тајну Живе воде. Тек у молби Самарјанке да пије од те воде ми видимо да све „поново мења и добија небоземни смисао, све се преображава и човек почиње да постоји на други начин. Али не само једним делом свога бића, рецимо само умом, или срцем, већ целим бићем, које такође, целокупно чезне за преображајем. Уз ту чежњу, покајну, за оним који је Вода жива која тече у Живот вечни и који је Небески хлеб, тада човек почиње да тражи Другог. Да тражи силе Божије, да тражи енергије Божије, али не мимо Христа, него у Христу“ закључио је Епископ Давид истакавши да се тада пред нама „Хлеб живота појављује као Једини кадар да напоји и нахрани сваког човека, све људе и да одржи целокупну ствар у постојању, у стању изобиља“.

Након Свете Литургије Патријарх Порфирије се обратио верном народу поучавајући о смислу и значају Светог Архијерејског Сабора. „Епископи, свештеници и монаси, Сабор, ће сигурно радити оно што је њихово послушање, а то је да служе јединству Цркве, да служе спасењу народа и сваког човека. Да служе Тајну Христову. Ми не служимо и не треба да служимо себи и спроводимо своје идеје. Него смо на месту Христовом, да би Он, у нама, са нама и заједно са свима вама служио Своју тајну, а то је тајна Цркве, тајна љубави и тајна спасења“, рекао је Патријарх Порфирије истичући захвалност народу за молитве упућене Господу Исусу Христу да „Сабор протекне у духу Јеванђеља, у духу љубави, у духу међусобног разумевања и да избегне све сциле и харибдбе“.

На крају, Патријарх Порфирије је упутио позив свима да узму учешћа у Спасовданској литији и Молитви пред Храмом Светог Саве на Врачару 10. јуна 2021. године у 19,00 часова.

Повезане вести

Вести