ПЕТАК, 16. 4. 2021 - 19:03

Извор: Епархија сремска

Молитвено сећање на пострадале на Сремском фронту

У храму Светог Стефана Штиљановића на спомен обележју Сремски фронт 12. априла 2021. године, на празник Светог Јована Лествичника, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије служио је парастос жртвама пострадалим на том стратишту.

Епархија сремска

Саслуживали су свештеници архијерејског намесништва шидског у молитвеном присуству државног секретара Министарства за рад, запошљавање и борачка и социјална питања г. Миодрага Капора, представника Војске Србије, шидске општине и локалних самоуправа, као и представника бораца НОР-а.

Пробој Сремског фронта је био прекретница исхода ратних дешавања Другог светског рата на територији Србије. Пробој је трајао 175 дана од 21. октобра 1944. године до 12. априла 1945. године и означио је крај Другог светског рата у Србији.

Нажалост, цена ове „победе“ скупо је плаћена животима многих младих бораца из свих крајева Србије – Горњег Милановца, Ваљева, Мачве, Шумадије, Срема, Бачке, Баната и свих крајева српске земље, за чије душе се помолио Господу Епископ сремски Василије, који је благословио својевремено изградњу храма посвећеног Светом Стефану Штиљановићу на спомен обележју Сремски фронт. Изградња храма започета је 2007. године, а завршена 2011. Исте године подигнут је и звоник поред храма.

- Сваке године 12. априла се сабирамо овде на овој крвљу заливеној сремској пољани која нас опомиње. Сабрани око ове црквице посвећеној Светом деспоту српском Стефану Штиљановићу, који је и сам мученик и страдалник, око овог меморијалног центра који памти све жртве нацистичке Немачке, фашистичке Италије и усташке Хрватске. Дошли смо овде са осећањем не да судимо него са дужним осећањем и хришћанским ентитетом одамо пошту жртвама - преко 30.000 српске нејачи, борцима и витезовима српског народа, беседио је владика Василије.

- За страдале и чланове њихових породица, погибија у сам освит слободе, Сремски фронт ће остати место невино проливене крви, која вапије ка небу, а нама кроз молитву и сећање место свето које се никада не сме заборавити. Позивамо све одговорне људе у држави и Цркви да се овде и на свим нашим стратиштима одржавају часови историје, да се не заборави и да нам се ово никада више и нигде не понови, поручио је владика Василије.

Након парастоса и беседе, Његово Преосвештенство, свештеници, чланови делегација и сабрани народ, присуствовали су церемонијалном и културном програму испред спомен обележја Сремски фронт.

Повезане вести

Вести